Grad Obrazovanje

ВУКОВА РЕФОРМА ИЗ УГЛА ЈЕЗИКА, КЊИЖЕВНОСТИ, ТЕОЛОГИЈЕ

VUK_copyОве 2017. обележавамо 170 година од победе Вукових језичких принципа. Тим поводом, ОШ „Вук Караџић“ из Чачка и Регионални центар за професионални развој запослених у образовању уприличили су Манифестацију „Дани Вука Караџића“.

Истовремено је расписан Литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа са територије Моравичког округа, а после одлуке жирија о најуспешнијим радовима, биће додељене награде ученицима 24. 5. 2017. на Дан Светих Ћирила и Методија, када православни народи обележавају Дан словенске писмености и културе.

Тога дана ће у ОШ „Вук Караџић“ бити изведен пригодан културно-уметнички програм који припремају проф. српског језика и књижевности Гордана Шкавовић и Наташа Вигњевић и Слађана Новичић, проф. музичке културе. На иницијативу проф. др Зоне Мркаљ, председнице Друштва за српски језик, и уз помоћ проф. др Вељка Брборића са Филолошког факултета у Београду, у школи ће бити постављена изложба „Негујмо српски језик“. Истоимена акција је почела најпре у Београду у организацији Министарства културе и информисања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Филолошког факултета, Библиотеке града Београда и РТС као медијског партнера,  па се пренела и у градове Србије с циљем да се обрати пажња на културу говора.

 

У четвртак, 29. 6.  2017. биће одржан стручни скуп – саветовање

 

ВУКОВА РЕФОРМА ИЗ УГЛА ЈЕЗИКА, КЊИЖЕВНОСТИ, ТЕОЛОГИЈЕ

 

На скупу ће учествовати истакнути филолози који ће говорити на теме:

 

  1. Професор др Вања Станишић са Филолошког факултета у Београд – Вукова ћирилица између револуционарног преображаја и еволутивног развоја;
  2. Проф. др Бошко Сувајџић са Филолошког факултета у Београду – Језик у народној књижевности;
  3. Доцент др Снежана Вучковић са Филолошког факултета у Београду – Вукови речници као извор за историјско-лексиколошка проучавања српског језика;
  4. Проф. др Владимир Димитријевић из Гимназије у Чачку – Вуков превод Новог завета.

 

Стручни скуп ће се одржати у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању – Чачак који је и организатор. Скуп је намењен наставницима свих профила, стручним сарадницима и директорима будући да проширује знања о историји српског језика и ћириличног писма.

Пријављивање са тачном адресом и контакт особом извршити на имејл: cacakrc@gmail.com

Манифестацију су подржали Школска управа Чачак, Удружење “Чувари дела Вука Караџића“ из Чачка, Вукова задужбина у Београду, Филолошки факултет у Београду и Друштво за српски језик.

Координатор Манифестације је Душица Ћурчић, проф. српског језика у ОШ „Вук Караџић“ у Чачку.

Молимо вас, да као и увек, испратите активности у оквиру манифестације и допринесете успеху једног  веома значајног дешавања у граду.

 

Милко Иконић, директор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.