Društvo

У Чачку на Западној Морави на снази ванредна одбрана од поплава

ИЗВОР: РТС

Фото: Данијела Ковачевић Микић

Протеклог викенда пала је велика количина падавина. У неким деловима Србије, изазвала је бујичне поплаве које су нанеле штету, пре свега, на путној инфраструктури. Синоћ је проглашена ванредна ситуација за насељена места Богданица и Дружетићи, у општини Горњи Милановац. Ванредна одбрана од поплава на снази је у Ужицу и Чачку.

Снажно невреме захватило је подручја општина Горњи Милановац, Чачак, Пожега, Ариље, Ивањица. Причињена је и знатна штета на пољима, воћњацима, малињацима, али и инфраструктури.

Извештаји Слађане Милетић, Предрага Стојковића и Љиљане Раичевић

Овог јутра нема кише, али је у Чачку на Западној Морави на снази ванредна одбрана од поплава. На критичним местима организована су дежурства и ситуација се редовно прати – ако буде потребно биће ангажовано додатно људство и механизација.

Начелник градског штаба за ванредне ситуације Братислав Зечевић каже да су јуче имали једну евакуацију, када је извучена жена са двоје унучади. Спасен је и један кајакаш.

Високи водостај је и у Лучанима где је кота 514 центиметара, а у односу на пре три дана је двоструко виша.

Река Каменица, чији је пораст изазвао велику штету, сада је у кориту, на коти од око пола метра.

Помоћник градоначелника Чачка Милош Стеванић каже да су у селу Јанчићи поплављена домаћинства, викендице, а сами мештани се не сећају када је Каменица толико штете нанела.

Комисија је, каже, већ на терену, а грађани могу и сами поднети пријаву за накнаду штете.

Падавине за викенд и бујичне воде оштетили су макадамске путеве у ивањичкој општини, било је и града па има штете и у малињацима.

Река Каменица оштетила је мост у Богданци, урушио се и мост на реци Чемерници. За данас је најављено да ће комисије изаћи и да ће почети пописивање штете. 

Општина Горњи Милановац обезбедила је смештај за чланове поплављених домаћинстава, али мештани су отишли код родбине.

У насељеним местима Богданица и Дружетићи проглашена је ванредна ситуација, а 50 домаћинстава нема струју. 

Павле Петровић из Горобиља, коме је поплављена кућа, дежурао је код воденице која је главни информатор да ли ће бити поплаве. Воденица се налази на ушћу Скрапежа у Ђетињу. 

„Вода је тренутно у кориту и нема опасности од изливања. Ноћас око 23 часа, поноћи вода је почела да се враћа у корито, тренутно је безбедно“, каже Павле Петровић, чији је чамац за евакуацију у приправности.

Наводи да је примио небројено много позива, јер људи желе да се информишу о тренутном стању. Звао га је више пута и Сектор за ванредне ситуације како би проверили да ли му је потребна помоћ.

Локални пут који повезује Гучу и Пилатовиће је до раних јутарњих сати био у прекиду. Три особе су на путу биле током јучерашег дана спасене, каже командир Ватрогасно-спасилачког батаљона у Ужицу Иван Бацетић. У овом крају тренутно су три домаћинства угрожена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.