Privreda

У ЧАЧКУ ПРЕДСТАВЉЕНИ ПРОГРАМИ ПОДРШКЕ МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ ЗА МИКРО, МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА

КОНКУРСИ ОТВОРЕНИ ДО УТРОШКА СРЕДСТАВА

Регионална агенција за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа представила је недавно у Чачку програме подршке привреди, – микро, малим и средњим предузећима и предузетницима. Представљена су три програма за које јавне позиве расписује Министарство привреде, а који се спроводе преко Фонда за развој.

За програм намењен малим производним и грађевинским предузећима за набавку искључиво нове опреме опредељено је 1.900.000.000 динара бесповратних средстава, а осим тога, постоји и додатна подршка Европске уније кроз претприступне фондове ЕУ ИПА – 19 у износу од 10.000.000 евра. Како је навела Јелена Јевтић из Регионалне агенције за просторни и економски развој, овај програм подразумева набавку нове опреме и намењен је фирмама које се баве производњом размењивих добара, као и предузећима која се баве грађевинским радовима.

– Финансијски оквир подразумева до 25 одсто бесповратних средстава, пет одсто учешћа привредних субјеката, а 70 одсто су повољни кредити банака и лизинг компанија. Право на учешће имају привредна друштва која су разврстана у категорију микро и малих привредних друштава, а, такође, могу да учествују и задруге и предузетници регистровани у Агенцији за привредне регистре. Минимални износ средстава је 500.000, а максимални до 5.000.000 динара – рекла је на презентацији програма подршеке, организованој у просторијама РПК Моравичког и Рашког округа – ОЈ у Чачку Јелена Јевтић.

Преостала два програма, која се нуде привреди, спроводе се преко Фонда за развој у сарадњи са Министарством привреде. Један програм представља подршку почетницима у пословању, док је други предвиђен за развојне пројекте и фирме које постоје више година. Корисници ових програма подршке добијају бесповратна средства до 30 одсто за почетнике, док је за општине четвртог степена развоја тај износ 40 процената. Код развојних програма намењених постојећим предузећима износ бесповратних средстава је до 20 одсто, а за подршку општинама четвртог степена развоја тај износ је до 30 процената вредности инвестиције.

– Први програм који је намењен почетницима у пословању подразумева минималне износе што кредитних, што бесповратних средстава у висини од 400.000 динара, а максималне до 6.000.000 динара. Други програм који је усмерен на развојне пројекте има разлику када је реч о предузетницима или развојним друштвима. Минимални износи бесповратних средстава за предузетнике су 75.000, за правна лица 250.000, а максимални 12.500.000 динара. Право на аплицирање код стартапова имају фирме основане код Агенције за привредне регистре током 2020, 2021. и 2022. године, док је услов за остала предузећа да нису бележила губитак у пословању у претходне две године – објаснила је Јевтић.

Све врсте помоћи привреди су добродошле, посебно у условима велике светске кризе која се прелила и на наше просторе, истаакли су привредници који желе да конкуришу или су већ користили подстицајна средства Министарства и Фонда за развој.

– Прошли смо јако тежак период и морамо да урадимо анализу нашег пословања и да видимо шта је све подношљиво да можемо да помогнемо нашим бизнисима да буду успешни. Наравно, нису само ту кредити битни, битне су све ствари које доприносе да смањите трошкове, да финансије распоредите толико добро да немате проблем у враћању кредита, а да вам то доноси неки већи резултат. Иза мене је пуно тих процеса које сам прошла и научила и ове две године сам успела да преживим и растем – да се враћам у позитивно пословање. И наравно, све што буде јако повољно, ми ћемо искористити да будемо још успешнији, јер без подршке не можемо, али постоји још много тога у чему нам држава може помоћи да будемо много јачи и још успешнији – рекла је Марушка Топаловић, власница Студија „Марушка“.

Како је наведено током презентације, представљени програми подршке имају повољније камате од редовних каматних стопа које важе на банкарском тржишту. Грејс период у отплати кредита је годину дана. Захтеви за набавку опреме се предају банкама или лизинг компанијама, а за преостала два програма захтеви се достављају Фонду за развој. Конкурси су отворени до утрошка средстава, а најкасније до краја године.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.