Aktuelno Grad

U ČAČKU SVE STARIJE STANOVNIŠTVO

Čačak pripada grupi od 15 najbrojnijih gradova u Srbiji i razvrstan je u grupu razvijenih opština i gradova, ali se poslednjih godina suočava sa sve manjim brojem rođenih i sve više umrlih.

Po popisu koji je urađen 2011. godine Čačak je pripadao gradovima i opštinama koje su svrstavane u grupu duboka demografska starost sa prosečnom starošću 42,7 godina dok od 2013. godine pripada gradovima i opština (43+) sa najdubljom demografskom starošću.

Prema projekciji Republičkog zavoda za statistiku prosečna starost sredinom 2017. godine za grad Čačak iznosila je 43,9 godina (za žene 45,3 i muškarce 42,4). Stanovništvo grada na Moravi je iz godine u godinu sve starije, a indeks starenja je visok i iznosi 151,3.

Foto: EpicentarPress

U predhodnih pet godina radni kontinget stanovništva se smanjio za 4.454 lica ili u proseku za 890 godišnje, navodi se u izveštaju Centra za socijalni rad.

Broj dece predškolskog uzrasta manji je za 204 ili u proseku za 41 godišnje, broj dece uzrasta školoobaveznih (osnovna škola, 7-14) smanjio za 173 ili u proseku za 35 godišnje, a broj dece uzrasta srednje škole (15-18) manji je za 380 ili uproseku 76 godišnje.

Iz analize Republičkog zavoda za statistiku posebno se ističe podatak o smanjenju dece uzrasta srednje škole, što u praksi nije vidljivo jer značajan broj učenika srednjih škola dolazi sa teritorija drugih opština i gradova i nastavlja školovanje u Čačku tako da nema značajnijeg smanjenja broja učenika koji pohađaju srednje škole.

Foto: EpicentarPress

Posebno je značajno proširenje kapaciteta Doma učenika u Čačku jer su ovi učenici dodatno amortizovali smanjenje učenika srednješkolskog uzrasta sa teritorije Čačka.

Udeo ženskog fertilnog stanovništva (15-49) umanjen je za 1.477 u poslednjih pet godina i sredinom 2017. godine iznosio je 21,1 odsto.

Navedeni parametri ukazuju da će se u narednom periodu nastaviti starenje stanovništva našeg grada, što uz smanjenje brojnosti pripadnika radno sposobnog kontigenta i pada broja učenika u srednjim školama, predstavlja rizik za ekonomski razvoj i nastavak pozitivnog trenda porasta zaposlenosti.

Broj novorođene dece na teritoriji Čačka u 2018. godini je 1.229 dok je broj upisanih u knjigu umrlih 1.907 lica.

Foto: EpicentarPress

Podatak o broju rađanja u 2018. godini uzet je sa rezervom, jer susedne opštine nemaju porodilište, a podatke o tačnom broju rođenih sa teritorije grada Čačka Republički zavod će objaviti nakon pribavljenih podataka o rađanjima koja su majke iz Čačka imale u porodilištima drugih gradova.

Mortalitet je dosta visok. Broj umrlih raste iz godine u godinu, a u poslednjih deset godina kreće se u rasponu od 1.501 do 1.693.

Na teritoriji grada Čačka zaustavljen je mehanički priraštaj stanovništva i statistika poslednjih godina beleži veći broj odseljenih od doseljenih, dok prirodnog priraštaja stanovništva nema.

Nešto više od dve i po decenije, odnosno od 1992. godine, prisutan je negativan prirodni priraštaj stanovništva.

Broj odseljenih se smanjuje, ali i broj doseljenih ima tendeciju blagog pada.

Nastavio se trend smanjenja seoskog stanovništva (-1849) dok se broj gradskog neznatno povećao (+114). Pojedini gradovi u Srbiji imaju pozitivan migracioni saldo i time delimično ublažavaju negativan prirodni priraštaj i veliki gubitak stanovništva.

Konstatuje se da je neophodno u narednom periodu predvideti da se sistemskim merama doprinese da razlika između odseljenih i doseljenih bude što manja i da u nekom dužem vremenskom periodu (od 4-5 godina), Čačak zabeleži pozitivan migracioni saldo.

Kod migracija najprisutnije su migracije radno sposobnog stanovništva sa znatnim učešćem kvalifikovane i visokokvalifikovane radne snage.

Broj sklopljenih brakova ima tendenciju pada, ali je broj razvedenih brakova takođe u padu.

U posmatranom trogodišnjem periodu udeo razvedenih brakova u odnosu na sklopljene je manji i kreće se u rasponu od 24 odsto (2015.) do 18,98 odsto (2017.), što znači da se svaki četvrti, odnosno svaki peti brak razvede.

IZVOR: AGENCIJA MNA

Foto: EpicentarPress

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.