Društvo

У ОВЧАР БАЊИ ОДРЖАНА ОПЕРАТИВНО-ТАКТИЧКА ВЕЖБА „СИСТЕМ 2021“

Данас је на више локација у Овчар Бањи одржана оперативно-тактичка вежба „Систем 2021“, која приказује степен припремљености свих учесника у евентуалним ванредним догађајима и ситуацијама. У вежби су, поред Ватрогасно-спасилачке јединице Моравичког управног округа, припадника Специјализоване јединице цивилне заштите МУП-а, као и јединица опште намене из Чачка и Лучана, били укључени чланови Клуба екстремних спортова „Armadillo“, Црвенoг крстa, Хитнe помоћи, као и ученици средњих школа из Чачка и Лучана, а подрушку су пружила и јавна предузећа „Водовод“, „Паркинг сервис“, Туристичка организација Чачка… Вежба је трајала око два сата и у њој је било више од 200 учесника на пет пунктова, на којима су симулиране кризне ситуације.

У Овчар Бањи вежба је имала пет сегмената – гашење пожара и спасавање туриста са планинских стаза, извлачење повређеног из аутомобила, евакуација становништва из пожаром захваћеног подручја, као и повређеног из тунела, а на крају је демонстрирана вежба постављање мобилне бране у случају поплаве.

– Сваки сегмент вежбе трајао је по двадесетак минута и свака од њих је важна за проверу спремности свих наших чланова – рекао је Братислав Зечевић, начелник Градског штава Цивилне заштите Чачка.

Владан Милић, заменик градоначелника Чачка, који је пратио вежбу из командне собе у просторијама Инфо-центра у Овчар Бањи, рекао је да је вежба показала велику спремност и организованост свих чинилаца у случају могућих ванредних ситуација.

– Све је функционисало изузетно синхронизовано. У последњих неколико година много смо уложили у подизање степена организације Цивилне заштите опште намене. Само ове године уложили смо око 19 милиона у опремање. Са друге стране, припадници Цивилне заштите уредили су и очистили више од 80 километара водотокова и обала, што је њихово превентивно деловање – рекао је Владан Милић, који је био заменик команданта оперативно-тактичке вежбе у Овчар Бањи.

Иначе, вежба „Систем 2021“, коју је организовало Министарство унутрашњих послова Србије, у свих 50 локалних самоуправа почела је у 10 часова, а у целој Србији учествовало је око 8.000 људи. Вежба је требало да прикаже тренутни степен припремљености и синергију свих субјеката и чинилаца у одговору на елементарне непогоде и техничко-технолошке несреће, која досад није извођена у овом формату.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.