Kultura

U SUSRET DEVETOM IZDANJU FESTIVALA “KARUSEL”: MUZIČKO “PUTOVANJE” ZA UŽIVANJE

U SUSRET DEVETOM IZDANJU FESTIVALA “KARUSEL”

MUZIČKO “PUTOVANJE” ZA UŽIVANJE

Festival ambijentalne i etno muzike “Karusel” pod sloganom “Putovanja”, koji će biti održan od 17. jula do 10. avgusta, donosi Čačanima šest koncerata i više pratećih sadržaja na različitim lokacijama u gradu. I ovog, devetog puta po redu, veoma raznovrsna publika, ne samo po muzičkim ukusima i interesovanju, već i po godinama, sa nestrpljenjem iščekuje “Karuselova” putovanja. Ovaj za Čačak značajan kulturni program uspeo je da iz godine u godinu potvrđuje i unapređuje svoj kvalitet, pa i ovog leta obećava dobre zvuke tradicionalne muzike Srbije, kao i drugih naroda Balkana, nastupe poznatih svetskih umetnika, ali i izvođače savremene autorske muzike koji objedinjuju različita muzička iskustva i žanrove na inovativan način. Specifičnost ovogodišnjeg festivala je da je program podeljen na dva dela, ispred Umetničke galerije “Nadežda Petrović” održavaće se kamerni nastupi, a za Kafe “Montana” izabran je specijalan repertoar za ono što uslovno možemo nazvati muzika na struju.

13667708_650830368403476_4473855630863695018_oIako se može reći da je promotivna kampanja za 9. izdanje Festivala ambijentalne i etno muzike “Karusel”, započela 25. maja, u Kafeu “Montana”, gde je održano veče muzičara Jovice Vučetića, čoveka iz našeg kraja, rođenog u Ježevici, koncerti u glavnom programu ove manifestacije, sa po tri izvođača, održavaće se tradicionalno svakog ponedeljka, uglavnom u dvorištu Umetničke galerije “Nadežda Petrović”. Festival, 17. jula, ispred Galerije, zvanično otvara sastav VisAntica iz Beograda, a publika će moći da uživa u zvucima srednjevekovnih instrumenata i muzici stare Evrope, Balkana i Srbije. Te večeri, kao drugi sastav, naravno uz ples i igru nastupiće “Sonikete” iz Beograda, poznat po flamenko muzici, duhu Barselone, Španije. Kao treći sastav najavljeni su gosti iz mađarske “Meszecsinka”, koji imaju vrlo specifičan “karuselovski” zvuk, spoj tradicionalnog mađarskog pevanja i psihodelične muzike.
13735079_650830425070137_7235001029922313518_oKako organizatori najavljuju, za drugo veče, koje će takođe biti održano ispred UG “Nadežda Petrović”, 24. jula, planirano je da u okviru NUMA FEST-a, budu predstavljena tri izuzetno zanimljiva izvođača. Iz Subotice dolaze Jasna Jovićević i Gabrijela Koso, a iz Norveške naša Aleksandra Radonjić, “pevačica koja peva na 100 jezika”, i nastupiće sa gitaristom Nemanjom Kanački. Čačanska publika imaće priliku da u okviru trećeg koncerta, ispred Galerije, 27. jula, uživa u svirci Srđana Popova, koji izvodi vrlo specifičnu elektronsku muziku.
– Četvrti po redu koncert, a prvi u Kafeu “Montana”, biće veče posvećeno novom roku. To je vrsta muzičkog istraživanja koje smo započeli 2015. godine i ovaj program ćemo organizovati svake druge godine u okviru našeg festivala. Ovoga puta reč je o mladim i ne toliko poznatim instrumentalnim sastavima, “Špajz” iz Kragujevca i “Plavo” iz Kruševca. Nastupiće i duo “Ludvig, Ludvig” iz Kruševca, a kao iznenađenje našeg kraja i mladi sastav “Belo u boji” iz Gornjeg Milanovca. Za sledeći koncert, za 7. avgust, planiran je možda najkvalitetniji program tokom ovih devet godina festivala. Pored sastava koji raste i razvija se uz festival – “Stojan Milijanović Bend”, imaćemo izuzetne goste, Trio “Sveti”, grupa Marka Đorđevića, bubnjara koji izvodi svoju autorsku muziku. U sastavu su i gitarista Branko Trijić i klavijaturista Vasil Haximanov, svima dobro poznat. To će biti veče za uživanje. Osnivač ovog internacionalnog projekta je Beograđanin Marko Đorđević, kompozitor, jedan od najcenjenijih bubnjara na svetu, a od 2012. godine i predaje na Berkliju u Bostonu. Kao kruna te večeri nastupiće i poznati sasatav “Dr Project Point Blank”, sa gitaristom Draguljubom Crnčevićem. “Sveti” predstavljaju kombinaciju xeza i muzike sa motivima Balkana i tragom zapadnjačkog uticaja u kome su autorski zastupljeni svi članovi grupe. Završno veče festivala, šesti koncert, biće održan u četvrtak, 10. avgusta, a nastupiće naš muzičar koji živi i radi u inostranstvu, u Štutgardu, Jordan Đević, sa kolegom gitaristom Marselom. Predstaviće se i vrlo mladi i perspektivni sastav “Vakuum” – najavljuje neka od dešavanja autor festivala i izvršni producent Dušan Darijević.
13716039_645501988936314_8472114636838394982_nPored toga, standardno će biti održane i dve muzičke radionice, a to su “Kako bubanj kaže”, koju organizuje čuveni perkusionista Aleksandar Alempijević i “Gitara na 100 načina”, koju vode takođe Čačani, kompozitor i gitarista Milorad Petrović i gitarista Kosta Jovanović.
Darijević najavljuje da predfestivalski program počinje 14. jula u Kafeu “Montana”, gde će biti predstavljena knjiga profesora FILUM-a, uz nastup “The Vocal Clash”, iz Kragujevca. Pesme ove grupe preveo je profesor Dragan Bošković. Takođe, biće organizovana i izložba fotografija Aleksandra Alempijevića iz Čačka, nastalih na prošlogodišnjem izdanju “Karusela”, koja će biti otvorena u srednjem holu Doma kulture.
– Za skoro mesec dana trajanja ovogodišnji festival će imati oko 20 izvođača, ukupno 70 učesnika. Ovo “putovanje” traje već devet godina, a ako je svake godine u proseku bilo 16 izvođača, to je veliki broj učesnika. Iduća godina, pa i ova, prekretnica je za festival, jer se završava prva faza, koja je počivala na velikom entuzijazmu organizatora i učesnika. Mnogi programi su organizovani besplatno i volonterski. Ali, u budućnosti treba razmisliti na kojim osnovama festival može dalje da egzistira. Čačak je možda jedini grad u Srbiji gde su koncerti i mnoge manifestacije tokom leta besplatne, a na taj način su neodrživi. Pored toga što Festival “Karusel” iduće godine slavi 10 godina postojanja, takođe će obeležiti i mali jubilej, pet godina saradnje sa muzičarima i umetnicima iz Slovenije. Ove godine ćemo objediniti i saradnju sa muzičarima iz celog regiona, sa teritorije bivše Jugoslavije. Prvi put imamo i učesnike iz Nemačke i Mađarske. Saradnja sa muzičarima iz inostranstva može biti puna afirmacija grada, odnosno kulturnog i turističkog potencijala koji imamo – kaže Dušan Darijević, napominjući da je za sve letnje događaje u Čačku neophodna velika, ali i mala pokrivena scena.

13737736_650829091736937_6573323087965524082_o
Darijević je nagovestio da će program za naredni, jubilarni Festival “Karusel”, biti posebno zanimljiv i interesantan sa velikim iznenađenjima za publiku, otkrivajući da će biti organizovan i retrospektivni deo, odnosno predstavljeni pojedini značajni izvođači manifestacije, oni koji su obeležili “Karusel” tokom prethodnih godina. Zanimljivo je da su neki izvođači započeli karijeru upravo na ovom festivalu, a pored benda Stevana Milijanovića, tu su i “Kralj Čačka”, Marko Marić, kao i Tamara Ristić KEZZ, dok pojedini sastavi imaju i zavidnu međunarodnu karijeru.
Ulaz na sve programe festivala je, kao i svih prethodnih godina, besplatan.
N. R.
Foto: Aleksandar Alempijević

Dragan Milosević, FOTO ATELJE FILM

PRIJATELJI FESTIVALA
Pokrovitelj festivala je Grad Čačak, a organizatori su Asocijacija za umetnost i kulturu “Karusel” i Odbor manifestacije, uz partnerstvo Turističke organizacije Čačka. Grad Čačak pomaže festival sa 500.000 dinara, koji je od 2015. godine, na osnovu skupštinske odluke, postao manifestacija od posebnog značaja za kulturu.
– Od Grada očekujemo da u budućnosti napravi kriterijume za dodelu sredstava, gde bi prioriteti bili trajanje festivala, ugled u javnosti i manifestacije koje su međunarodnog karaktera, pa bi samim tim trebalo da budu posebno ocenjene i favorizovane. Nadam se da ćemo naredne godine od Gradske uprave imati podršku kakvu očekujemo i da ćemo možda moći da planiramo program za celu 2018, odnosno za obeležavanje jubileja nizom aktivnosti i pratećih programa. Ali, potrebni su i dodatni oblici finansiranja – naglašava Dušan Darijević.
Inače, Festival “Karusel” je nastao kao vaninstitucionalni autorski projekat, pionir je takvog umetničkog i organizacionog delovanja. Veliki je uspeh što je tokom svih ovih godina iz apatije probudio muzičku scenu grada, ponudio neka originalna imena Srbije i Evrope, ugostio zanimljive muzičare regiona, što traje skoro čitavu deceniju, bez obzira na sve i što je program uvek išao korak ili dva ispred finansijskih mogućnosti. “Karusel” opstaje i traje, zahvaljujući i logističkoj podršci Umetničke galerije “Nadežda Petrović”, Narodnog muzeja, Doma kulture, Gradske biblioteke, Arhiva, kao i štampanih i elektronskih medija, muzičara i verne publike.

13730804_647707102049136_4602961572132659198_o13730875_647706962049150_7286808853955791606_o13177991_615562828596897_3591862835460406048_n

Ostavite odgovor