Društvo

УДРУЖЕЊЕ МЛАДИХ РОМА „ЏИПСИ ТИМ“ ПОМЕРА ГРАНИЦЕ ХУМАНОСТИ

Млади Роми, чланови удружења „Џипси тим“, успешно испуњавају своју хуманитарну мисију коју су започели пре две године. Све је почело са доласком пандемије короне, када се групица младих Рома прикључила раду волонтерских центара на територији Града Чачка, баш у тренутку када је то било најнеопходније, а данас представљају једно озбиљно удружење, чији активисти са великим ентузијазмом помажу угроженим ромским породицама, али и другим грађанима Чачка којима је подршка потребна.

Чланови удружења „Џипси тим“ несебично помажу суграђанима слабијег материјалног стања, иако и сами врло често тешко долазе до посла. Активирали су се у 2020. години, када су у нашој земљи уведене строге епидемиолошке мере, како би храну, лекове и средства за хигијену допремили до старијих грађана са територије Града. За две године, колико постоје, успели су да се боље организују, тако да данас „Џипси тим“ има више од 300 чланова старости од 15 до 35 година, који се тако здружени боре за бољи положај Рома у чачанском крају.

Пандемија короне је и многе Роме оставила без посла, тако да се повећао број оних којима је солидарност људи била и те како потребна. То су врло брзо схватили и припадници младе популације Рома док су заједно са другим волонтерима током првих месеци одлазили на многе адресе старијих суграђана и врло често наилазили на материјално угрожене ромске породице. Тада се код њих и родила идеја да би требало боље да се организују, како би били у стању да помогну старим и болесним људима који тешко живе, а главни иницијатор формирања њиховог удружења био је Градимир Радосављевић, познатији по надимку Гаго.

Градимир Радосављевић, председник удружења Рома „Џипси тим“

Био сам „коловођа“ иницијативе да се организујемо ради пружања помоћи својим суграђанима. Покренуо сам младе, своје другаре из краја, и тако смо почели да се бавимо хуманитарним радом. Прикључили смо се Волонтерском центру, ишли смо на адресе старијих грађана, куповали им намирнице, лекове и све друго што им је било неопходно, јер они нису били у ситуацији да то сами учине. Након два, три месеца активног волонтерског рада, основали смо ромско удружење „Џипси тим“, које је, пре свега, имало хуманитарни карактер, јер смо на терену уочили да има доста припадника ромске популације који живе изузетно тешко и да им је подршка преко потребна. Уз помоћ наших Чачана, успели смо да направимо чак и једну кућу, од темеља до крова, за вишечлану ромску породицу која је живела у шупи. Организовали смо и ромске забаве са добром музиком, како бисмо прикупили средства и помогли угроженима. И данас смо активни, стално радимо и издвајамо део зараде да помогнемо људима који су у лошој материјалној ситуацији – истиче тридесетрогодишњи Градимир, председник удружења „Џипси тим“.

Када су почели да се баве хуманитарним радом, према речима Радосављевића, било је више донација, посебно из иностранства, јер Роми који су отишли у бели свет нису заборавили своју браћу и сестре, али, како је време одмицало, помоћ је све слабије стизала. У таквим околностима нису клонули духом, већ су одлучили да се више ангажују и да део зараде од прикупљања секундарних сировина и других послова којима се најчешће баве, издвајају за сиромашније породице.

Ако је судити по оној чувеној Његошевој: „У добру је лако добар бити, на муци се познају јунаци“, чланови удружења „Џипси тим“ су својим примером показали како се померају границе хуманости и солидарности, посебно што већина њих не живи у неком великом благостању, али су упркос томе истрајни да од својих скромних надница свесрдо издвајају хуманитарни динар, како би прискочили у помоћ најугроженијима.

Чланови нашег удружења су вредни и скромни. Задовољни смо кад нам наши Чачани дају посао. Радимо селидбе, чистимо подруме и таване и од новца који зарадимо издвајамо појединачно по 300, 400, па чак и 1.000 динара, ко колико може, за оне који нису у ситуацији да раде. Од тог новца купујемо основне намирнице које достављамо најугроженијима, како би и они могли колико-толико да воде живот достојан човека. Не правимо разлику међу грађанима, за нас су сви исти, без обзира да ли су Роми или не. Поносан сам на све чланове нашег удружења, јер су радни, хумани и увек спремни да се прикључе разним хуманитарним, еколошким и другим акцијама – објашњава Градимир.

„Џипси тим“ још увек нема своје просторије па је регистрован на адресу председника Удружења. Чланови „Џипси тима“ се надају да ће им у овој години локална самоуправа изаћи у сусрет и да ће њихово удружење коначно добити адекватан простор у коме ће моћи неометано да ради.

Имали смо одређена обећања надлежних у Граду да ћемо добити просторије за рад нашег удружења и надамо се да ће тај проблем бити ускоро и разрешен. У више наврата нам је Град Чачак обезбедио хуманитарне пакете за најугроженије ромске породице и на томе смо им захвални. Имамо изузетно добру сарадњу са Канцеларијом за младе и радо учествујемо у хуманитарним, еколошким и свим другим акцијама. Ни сам не знам колико их је било до сада… Често нас позивају да присуствујемо и разним радионицама и обукама, што је веома корисно за младе Роме, јер, поред хуманитарног рада, циљ нашег „Џипси тима“ је да ромска деца стекну образовање, да не буду препуштена улици. Желимо да буду добри кувари, фудбалери, трговци… – наводи наш саговорник.

Због упорности коју су испољили, хуманости и великог ентузијазма који су показали у свим акцијама у којима су учествовали, рад ових младих Рома, окупљених у „Џипси тиму“, подржавају многи Чачани.

-Ја сам породичан човек, имам супругу и троје деце. Када је реч о члановима Удружења, сви су млади, вредни и хумани. Све сам их повукао за собом. Не желимо да скрену са пута. Одговорно тврдим да су сви ти млади људи из ромских породица веома спремни и способни да раде. Међу члановима Удружења има и мојих школских другова. Радимо заједно и узајамно се помажемо и то је за нас највеће богатство. Свакоме се зна радни дан, ако тренутно нема посла, сви чекају свој ред, како би поштено зарадили да исхранимо своје породице, али и део тог новца одвојили за нашу хуману мисију. Функционишемо добро, дишемо сви као један и са нашим Чачанима немамо никаквих проблема. Овде нема дискриминације – са великим ентузијазмом и оптимизмом у гласу прича председник Удружења.

Осим хуманитарног рада, приоритети у раду удружења „Џипси тим“ су: побољшање образовања, запошљивости и материјалног стања припадника ромске популације, као и очување ромске културе, језика и традиције.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.