ауто пут
Društvo

Отворена деоница ауто-пута од Прељине до Паковраћа

Отворена деоница ауто-пута од Прељине до Паковраћа

ИЗВОР: ТАНЈУГ

Отворена деоница ауто-пута од Прељине до Паковраћа

Деоница ауто-пута „Милош Велики“ од Прељине код Чачка до Паковраћа, у дужини око 11,5 километара, отворена је за саобраћај, у присуству премијерке Ане Брнабић.

Премијерка, која је присуствовала отварању уместо председника Србије Александра Вучића, провозала се аутобусом новим ауто-путем.

Она је пре уласка у аутобус пренела кинеским извођачима поздраве председника Вучића и додала да ће он ових дана и лично доћи да им захвали и да подршку за преостале радове до Пожеге.

Брнабићева је додала да је Вучић чак 12 пута обишао трасу деонице Прељина-Пожега и изразила очекивање да ће део ауто-пута до Пожеге бити готов до краја године.

„Важно нам је да завршимо што пре“, поручила је премијерка.

Отварањем деонице аутопута од Прељине до Паковраће саобраћајне гужве које су се стварале кроз Чачак, нарочито током сезоне летњих одмора и викендом постаће прошлост, јер је сав транзитни саобраћај преусмерен на нову обилазницу.

Она је у саставу деонице аутопута Прељина – Пожеге од 30,9 километара, на којој је главни извођач кинеска компанија „Чајна роуд енд бриџ корпорејшн“ (ЦРБЦ).

Премијерка на пуштању у рад нове деонице

Премијерка на пуштању у рад нове деонице „Милоша Великог“

Поред премијерке, отварању деонице до Паковраће присуствују министар грађевинарства Томислав Момировић, директори „Путева Србје“ и Коридора Србије, Зоран Дробњак и Александар Антић, као и представници извођача радова.

Рок за заврштетак радова који су почели у мају 2019. године на целој деоници до Пожеге је 36 месеци, а њихова вредност је 450 милиона евра.

Деоница Прељина-Пожега је наставак пројекта изградње аутопута Београд-Јужни Јадран укупне дужине 258 километара.

Пуштено у рад још 11 и по километара ауто-пута

Пуштено у рад још 11 и по километара ауто-пута 

Аутопут Прељина-Пожега је подељен на три мање деонице.

Од Прељине до Пријевора – дуж реке Чемернице и малим делом поред Западне Мораве, у дужини до 8,27 километара.

Затим од Пријевора до Лучана – траса дуга 15,51 километар на којој ће бити 20 мостова у укупној дужини већој од три километра, као и тунел „Лаз“ од 1.750 метара.

Трећа поддеоница, од Лучана до Пожеге – дуга седам километара и на њој би требало да буду изграђена три моста, тунел дуг 2.040 метара, петља у Лучанима и мост преко реке Бјелице.

Ауто-пут од Прељине до Пожеге је регионална саобраћајница, јер представља наставак Коридора 11 ка граници са Црном Гором, али је и део будућег ауто-пута Београд-Сарајево, јер од Пожеге преостаје да се изгради још око 60 километара до границе са БиХ.

Компанија „Kонстракшн Корпорејшн оф Чајна“ почела је крајем прошле године радове на обилазници око Горњег Милановца, која ће овај град да споји са ауто-путом „Милош Велики“ и да измести теретни саобраћај из центра града.

Према уговору, иста компанија ће у мају ове године почети изградњу обилазнице око Ужица и тунела Кадињача, а касније и обилазница око Пожеге.

Планирано је да се на будућем ауто-путу ка Црној Гори изгради крак ка Вишеграду у Републици Српској и Дугој Пољани, на правцу ка Новом Пазару.

ИЗВОР: ТАНЈУГ, РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.