Dragačevo Region

УДРУЖЕЊЕ „НАШЕ ДРАГАЧЕВО“ НАСТАВЉА СВОЈУ ХУМАНУ МИСИЈУ

Поред свих потешкоћа и проблема које је донела пандемија короне, Удружење „Наше Драгачево“ се, захваљујући великом ентузијазму својих чланова, као и племенитости сарадника и пријатеља, може похвалити одличним резултатима рада у прошлој години, о чему најбоље сведочи више од 130 спроведених хуманитарних, еколошких и других акција. Циљеви за које су се борили од момента оснивања, за чланове „Нашег Драгачева“остали су непромењени и у овој години, тако да се предвиђени програм активности спроводи беспрекорно, што потврђују бројне акције које су организоване у протекла четири месеца.

Настављена успешна сарадња Удружења „Наше Драгачево“ са Еколошком секцијом Основне школе у Гучи (до сада је прикушљено на нивоу Удржења више од 10.000 чепова за иницијативу „Чеп за хендикеп“)

Када је пре три године основано „Наше Драгачево“, према речима Милана Парезановића, председника Управног одбора Удружења, основна идеја његових чланова била је да се створи једна добра локална прича, окренута славним узорима из богате и бурне драгачевске прошлости, традицији, култури, богатству српског језика и писма, лепотама завичаја и заштити његове посебности, опстанку локалног становништва, идејама напретка, развоја, стварања и прогреса, као и повезивању са Драгачевцима широм Србије и света.

-Након трогодишњег постојања Удружења, сигуран сам да смо успели да постигнемо да наш рад не буде само поглед у прошлост и тражење великих узора, већ и стална активност у садашњости и улагање у будућност. Жеља нам је била да окупљамо пристојне и честите људе који општи интерес стављају испред личног, а којима је добробит завичаја и народа значајнија од пуког користољубља, таворења и животарења, те да заједно са њима, колико год их било, радимо, другујемо и стварамо. Удружење није било, није и неће бити политика, али јесте и биће живот нашег човека у прошлости, садашњости и у будућности. Опстали смо три године и даље трајемо захваљујући ентузијазму и несебичној помоћи малог броја добрих људи којима су наше идеје и рад на срцу. И даље нам не мањкају идеје и енергија и, као и до сада, идемо корак по корак напред, без нереалних амбиција и мегаломаније. Реални смо пред собом и пред другима. Не желимо да започињемо пројекте које не можемо да реализујемо, нити да форсирамо неоствариве планове – рекао је за „Чачански глас“ председник УО Удружења.

Удружење „Наше Драгачево“ је почетком године обезбедило педесетак божићних пакетића за децу из материјално угрожених породица. У претходна четири месаца организовано је 35 акција братске помоћи за породице лошијег имовинског стања, као и више акција које се спроводе под слоганом: „Књига на дар“. Настављена је и успешна сарадња са Еколошком секцијом Основне школе у Гучи (до сада је прикушљено на нивоу Удржења више од 10.000 чепова за иницијативу „Чеп за хендикеп“). Поред свега наведеног, активиран је и Фонд за помагање талентованих ученика и студената из Драгачева, а ускоро би требало да уследи и акција доделе рачунара. Са пријатељима из других удружења, Културног центра и Библиотеке Општине Лучани, организован је Дан сећања на Јовишу М. Славковића, културно-просветног радника, публицисту и сликара, који је преминуо 27. јанура ове године.

Како наводи Парезановић, најважније активности Удружења у овој години су: наставак ширења ћирилице и доделе ћириличних захвалница и српских застава привредницима са територије Општине Лучани који називе својих фирми истичу на ћириличном писму, интензивирање прикупљања књига за школске библиотеке сеоских школа и Библиотеку Општине Лучани, као и сликовница и бојанки за вртић, наставак свеобухватне сарадње са образовним и установама културе, науке и уметности, стављање већег акцента на еколошку проблематику, акције заштите животне средине, рециклажу и актуелна еколошка питањим, повремене акције чишћења простора око јавних игралишта, спомен-чесми, споменика палим ратницима и заслужним личностима из прошлости Драгачева, водотокова и јаних површина, оснаживање Фонда за финансирање талентованих драгачевских ђака и студената кроз донације предузећа и појединаца, наставак рада на иницијативама Удружења за успостављање Музеја Драгачева у Гучи, као огранка Музеја у Чачку и очувању успомене и сећања на дело почивших културних посленика Нике Николе Стојић и Јовише М. Славковића, даљи развој Фонда за откуп предмата од значаја за прошлост драгачевског краја, народне историје и традиције…

Према плану рада Удружења, до краја ове године би требало да се организује више од 50 акција „Књига на дар“, како би књишко благо било доступније свим љубитељима писане речи на подручју Општине Лучани, а посебно деци..

„Наше Драгачево“ је током досадашњег рада формирало савете за различите области рада, конкретно за: опстанак и развој драгачевских села, екологију и заштиту животне средине, историју и традицију, породицу, рађање и миграције, братску помоћ – хуманитарни рад, очување језика и ћириличног писма, просвету и образовање, културу и уметност, спорт и здрав стил живота, сарадњу са Српском православном црквом, затим, за пољопривреду, народно здравље и финансије Удружења, што му у значајној мери олакшава рад, а истовремено га чини и далеко делотворнијим. Овакав начин рада би могао послужити као добар пример другим организацијама цивилног сектора на који начин да унапреде своје деловање и постигну боље ефекте у побољшању живота у својим локалним заједницама.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.