Društvo

UNS – POVUĆI ZAKLJUČAK VLADE O INFORMISANJU

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas Vladu Srbije da povuče zaključak o informisanju u vreme pandemije COVID-19, usvojen 28. marta, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva.

U zaključku Vlade navodi se da se ovlašćuje krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, na čijem je čelu premijerka, da isključivo obaveštava javnost o stanju, posledicama i o preduzetim zdravstvenim merama u vezi sa virusom.

UNS navodi da razume brigu Vlade Srbije zbog netačnih informacija u vezi sa pandemijom, ali ističe da i lokalne vlasti, kao i stručnjaci iz opština i gradova, treba da odgovaraju na sva pitanja i iscrpno obaveštavaju javnost o zarazi.

Kako se ističe, UNS shvata da su lokalne samouprava dužne da sve važne informacije usmeravaju i ka centralnom kriznom štabu, ali da te informacije moraju da budu dostupne lokalnim medijima i građanima upravo zbog sprečavanja glasina i netačnih informacija.

UNS podseća da je uloga novinara i medija da obezbede pravovremeno i tačno izveštavanje, a zaključak Vlade takvo izveštavanje onemogućava.

Centralizovanje informacija može dovesti do širenja neproverenih vesti i izazivanja straha i zato pozivamo Vladu da zaključak hitno stavi van snage i omogući svim novinarima u Srbiji da dobiju informacije od najbliže zdravstvene institucije, piše i saopštenju UNS-a. 

izvor- MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.