Društvo

УЗ МИРИС ТАМЈАНА И УСРДНУ МОЛИТВУ ПРОСЛАВИЛИ ХРАМОВНУ СЛАВУ

МИОКОВАЧКА ЦРКВА ДАНАС СЛАВИ!

Данас, 14. октобар по јулијанском и 1. октобар по грегоријанском календару црква слави празник посвећен Богомајци. Данашњи празник, Покров Пресвете Богородице, везује се за догађај који доказује покровитељство Пресвете Богородице над родом хришћанским. 1. октобра 911. год. у време цара Лава Мудрога (или Философа).

Фото: Зорана Босић

Миоковачка црква слави овај дан као своју храмовну славу! Данашњи храм је подигнут 1890. године на месту старије цркве брвнаре, која је задужбина кнегиње Љубице која ову богомољу подиже у част победе српске војске на Љубићу. Освештана је 1939. године од стране Светог Николаја жичког, тадашњег епископа.

Фото: Зорана Босић

Мирис тамјана, молитву и свечарску радост уприличило је пет свештеника који су служили Свету литургију. Началствовао је протојереј Љубиша Јанковић. Преко две стотине људи је присуствовало Светој литургији, а пред Трпезу љубави, свечарску софру госте је поздравио старешина цркве јереј Иван Босић.

Фото: Зорана Босић

На Светој литургији се служио помен за настрадале жртве у јучерашњој несрећи у Овчар Бањи. Литургији је присуствовао свештеник из Зворника који је повео народ на поклоничко путовање.

Фото: Зорана Босић

Домаћини који су припремили овогодишњу свечарску трпезу су породице Сретеновић, Петровић и Милутиновић, а славски колач, улогу свечара за следећу годину преузели породице Андрић, Дабић и Миловановић.

Окупљени на молитви били су доказ да је Мајка Божија свеприсутна међу православним хришћанима као заштитник оних који јој се усрдно моле!

Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.