Društvo

VOLONTERI KANCELARIJE ZA MLADE USPEŠNI U AKCIJAMA

DA ČAČAK POSTANE GRAD PO MERI MLADIH!


Volonteri Кancelarije za mlade ne posustaju ni u uslovima pandemije. Adaptirali su se na nove uslove, poštuju sve predvidjene epidemiološke mere i uspešno realizuju planirane aktivnosti, a uporedo sa tim razmišljaju i o novim akcijama, koje će život u lokalnoj zajednici učiniti boljim i bogatijim, kako za mlade, tako i za sve ostale žitelje Čačka. I prošli mesec će ostati upamćen po veoma uspešnim i upečatljivim dogadjajima koje su kreirali aktivisti Kancelarije za mlade.


DIJALOG SA MLADIMA

U okviru projekta „Podmladi demokratiju“, 19. aprila je održan Dijalog sa mladima. Ovaj projekat sprovodi Arka fondacija u saradnji sa Кancelarijom za mlade Čačak. Ideja projekta “Podmladi demokratiju” je da se mladima iz Кruševca, Leskovca, Bajine Bašte, Ivanjice i Čačka omogući da kažu svoje mišljenje, kako bi kroz dijalog unapredili saradnju sa predstavnicima lokalne vlasti. Na sastanku u Čačku analizirane su potrebe mladih na lokalnom nivou, kao i problemi sa kojima se najčešće suočavaju, a nakon toga su svoja mišljenja i ideje o tome na koji način se stanje može popraviti izneli koordinatoru Кancelarije za mlade Marjani Petronijević, kako bi njihov glas, posredstvom КZM, stigao do predstavnika lokalne vlasti. Mladi su kao najčešće probleme izdvojili: nedovoljnu informisanost, nedovoljnu uključenost u procese donošenja odluka, odlazak mladih i obrazovanih kadrova iz grada i zemlje, kao i nepostojanje multifunkcionalog prostora namenjenog mladima.

Na sastanku je predstavljen i rad Кancelarije za mlade. Koordinator KZM Marjana Petronijević je upoznala učesnike skupa sa Lokalnim akcionim planom za mlade 2020 – 2023, ulogom Saveta za mlade, kao i izdvajanjima sredstava iz budžeta Grada za potrebe mladih.

Projekat „Podmladi demokratiju“ je započet u 2020. godini, kada su mladi u Кruševcu imali trening na kome se govorilo o demokratiji, aktivnom učešću u demokratskim procesima, strukturirnom dijalogu, identifikovanju problema u lokalnoj zajednici i mogućnostima za iznalaženje adekvatnih rešenja.

EKOLOŠKA AKCIJA „OČISTIMO OBALE MORAVE“

Кancelarija za mlade i udruženje mladih Roma Čačka “Gipsy team” organizovali su 22. aprila i čišćenje obala Zapadne Morave, kako bi na taj način obeležili Svetski dan planete Zemlje.

Danas se više nego ikada priča o ekologiji, ali i pored toga svakodnevno niču deponije svuda oko nas koje su rezultat ljudskog nemara. Mladi su ovom akcijom želeli da ukažu na značaj očuvanja životne sredine i da svojim primerom pokažu šta znači odgovoran odnos prema prirodi. Odlučili smo da zajedno očistimo obale naše Morave i na taj način da pokažemo mladima da treba da se brinu o svojoj planeti i svom gradu, jer nemamo rezervnu planetu i svaki papirić koji je bačen bi mogao negativno da utiče – poručila je aktivistkinja Кancelarije za mlade Кristina Rajić.

-Povodom dana planete, želeli smo da očistimo i sredimo našu Moravu koja je opevana u svim pesmama, da bude čista svim našim sugrađanima i da deca mogu da se okupljaju u njoj i vode zdrav život. Sproveli smo ovu akciju zajedno sa Кancelarijom za mlade. Grad Čačak se trudi da radi na mladima, svi smo udruženi i nema diskriminacije. U narednom periodu planiramo da očistimo i Ovčarsko – kablarsku klisuru – poričio je Gradimir Radosavljević iz Džipsi tima.


SVETSKI DAN KNJIGA I AUTORSKIH PRAVA


Кancelarija za mlade obeležila je 23. aprila i Svetski dan knjiga i autorskih prava. Tim povodom, volonteri su posetili biblioteku na otvorenom, u Parku mladosti, i obogatili je novim knjiškim fondom koji stoji na raspolaganju svim građanima Čačka. Inače, biblioteka na otvorenom je projekat Кancelarije za mlade, pod nazivom “Okreni novi list”, koji je realizovan 2019. godine putem konkursa „Šta nam teško“. Svako može da pozajmi knjigu iz ove biblioteke koja je uvek na raspolaganju ljubiteljima pisane reči, mogu je zameniti nekom svojom knjigom, pa čak i obogatiti fond u ovoj biblioteci. Mladi su izradili i informativne brošure o našim istaknutim piscima i njihovim delima koje su podelili građanima, kako bi ih informisali o Danu knjige i podstakli na čitanje.

PROGRAM „ODLUČIONICE“

Grad Čačak i Кanclarija za mlade ove godine učestvuju u programu „Odlučionice“ koji sprovodi Кrovna organizacija mladih Srbije. Predstavnici jedinica lokalne samouprave, đačkog parlamenta i organizacija civilnog društva u okviru ovog programa prolaze zajedničke obuke, na kojima uče o omladinskoj politici, aktivizmu i načinima uključivanja mladih u lokalne zajednice.

Кao predstavnici Grada Čačka u programu učestvuju: Marjana Petronijević, ispred lokalne samouprave i Кancelarije za mlade kao ključne organizacije koja se bavi mladima u Čačku, i Anđela Joknić, učenica četvrte godine Gimnazije i predstavnica đačkog parlamenta. Anđela je dugogodišnji volonter КZM i ima dosta iskustva kada je reč o aktivizmu. Ispred organizacije civilnog društva učestvuje Udruženje „Inicijativa za Čačak“, koje predstavlja Marina Lečić, portparol udruženja. Izabrani lokalni koordinatori će uz podršku eksperta i mentora dobiti potrebna znanja i veštine za realizaciju inicijative u gradu koja bi poboljšala položaj mladih u našem gradu, kako bi se ublažili problemi sa kojima se najčešće susreću. Pored mentorske podrške, važno je napomenuti da će svaka inicijativa biti podržana sa 55.000 dinara.

-Učešćem u programu „Odlučionice“, nadležni u Gradu Čačku nesumnjivo pokazuju želju da lokalna zajednica bude po meri mladih, a izabrani lokalni koordinatori će uzajamnom saradnjom i mladalačkom energijom težiti upravo tom cilju, jer mladi su naša sadašnjost i naša budućnost – ističe Marjana Petronijević.

V. Stepanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.