Društvo

Vrednost ukradenih i uništenih znakova milion evra

Godišnja vrednost ukradenih, oštećenih i uništenih saobraćajnih znakova, putokaznih tabli, smerokaza i ostale saobraćajne signalizacije i opreme iznosi više od 140.000.000 dinara odnosno više od 1.000.000 evra na teritoriji cele Srbije, izjavio je danas izvršni direktor Sektora za održavanje državnih puteva I i II reda Zoran Stojisavljević.

Uz prosečnu vrednost saobraćajnog znaka odnosno table na godišnjem nivou ukrade se više hiljada saobraćajnih znakova i putokaznih tabli.

“Ako se uzme u obzir da cena presvlačenja kilometra puta u proseku košta oko 12.000.000 dinara, može se zaključiti da bi godišnje bilo rehabilitovano 12 kilometra puta za iznos utrošenih sredstava za ukradenu i oštećenu saobraćajnu signalizaciju”, objasnio je Stojisavljević.

Krađa, uklanjanje ili oštećenje saobraćajne signalizacije i opreme smanjuje bezbednost i direktno ugrožava živote učesnika u saobraćaju, te kazne za takva krivična dela bi trebalo da budu oštrije, kažu u Puetvima Srbije.

Kako navode, putevi, saobraćajna signalizacija i oprema su javno dobro.

“Javno dobro je imovina svih građana i razlog više da svi zajedno aktivno učestvujemo na čuvanju zajedničke imovine”. poručuju iz ovog preduzeća.

Putevi Srbije apeluju da se sve nadležne institucije, mediji i sami građani uključe u akciju koja bi pomogla da se sačuvaju materijalna sredstva uložena u izgradnju i održavanje puteva Srbije sa ciljem da se obezbedi nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja.

Poslednjih dana na deonici od petlje „Kovilovo“ do raskrsnice za Padinsku Skelu oštećena je vertikalna saobraćajna signalizacija u vrednosti od skoro 5.000.000 dinara.

Oštećeno je ukupno 63 saobraćajna znaka, trouglastih 12, kružnih 35, kvadratnih šest i pravougaonih 10 kao i 22 table za vođenje i upućivanje saobraćaja.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.