Društvo

ZA ODLIČAN ODMOR I ZABAVU, ALI I NOVA SAZNANJA

U Čačku i okolini održavaju se brojne kulturne, obrazovne, sportske, gastronomske i muzičke manifestacije, koje pružaju posetiocima odličnu zabavu, ali i nova saznanja o tradiciji i kulturi čačanskog kraja. Takođe, veliku pažnju turista privlače i ugostiteljski objekti, hoteli, restorani, kafane, kao i brojna izletišta i odlični uslovi za aktivan odmor.

Turistička organizacija Čačka (TOČ) u svom kalendaru ima 27 manifestacija, koje čine značajan turistički proizvod upravo zbog dolaska turista iz okolnih sredina, regiona, pa i iz inostranstva. Manifestacije poput “Kupusijade”, “Sabora frulaša”, Rok festivala “Priča” dovode brojne turiste u naš grad i Srbiju. Dakle, zahvaljujući i brojnim manifestacijama Grad ima prihod na indirektan način, odnosno, kompletna privreda ima korist, naglašava menaxment Turističke organizacije Čačka.

 – Od 2003. godine Mrčajevci su poznati po svojevrsnoj i veoma posećenoj “Kupusijadi“. Takmičenje u kuvanju kupusa u zemljanom loncu odvija se u nekoliko kategorija, a najuspešniji dobijaju, tradicionalno, Zlatni, Srebrni i Bronzani lonac. Sabor frulaša Srbije “Oj, Moravo” u Prislonici okuplja najbolje frulaše, da se uz negovanje tradicionalnog i savremenog muziciranja na frulama najpoznatijih graditelja, takmiče za Zlatnu frulu Sabora. Manifestacija neguje izvorno narodno stvaralaštvo i običaje, a graditelji frula i drugi majstori starih zanata, izlažu svoje rukorade zajedno sa pletiljama, veziljama, tkaljama i domaćicama koje pripremaju tradicionalna jela. Cilj tradicionalne privredno-turističke manifestacije “Plodovi zapadnog pomoravlja”, koja se održava u Zablaću, je promocija povrtarskih proizvoda i uspostavljanje saradnje priozvođača i kupaca. Svojim raznovrsnim gastronomskim takmičenjima i zabavnim programom privlači veliki broj posetilaca iz šireg okruženja – podsećaju u Turističkoj organizaciji Čačka.

POSETIOCI IZ CELOG SVETA

“Priča” je rok festival sa brojnim rok koncertima i raznovrsnim pratećim sadržajima, koji se organizuju na više lokacija u gradu. Na manifestaciji nastupaju najpoznatije rok grupe iz zemlje i regiona. Čačak se može pohvaliti i manifestacijama, kao što su “Dani patrijarha Pavla”, “Disovo proleće”, “Etnofest”…

– Zaštitni znak kulture Čačka je pesnička manifestacija “Disovo proleće”, koja se održava u kontinuitetu od 1964. godine, a pored glavne nagrade za životno delo, podstiče i stvaralaštvo mladih autora. Organizator je Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis”. “Dani patrijarha Pavla” posvećeni su blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu, koji se zamonašio u manastiru Blagoveštenje u Ovčar Banji. Program sadrži izložbe, besede, koncerte duhovne muzike. Internacionalni omladinski festival “Dani urbane kulture” spaja ekstremne sportove, crtanje murala, hip hop kulturu i muziku. DUK obogaćuje život grada kroz festivalske aktivnosti na obali reke, gde posetioce očekuju brojna dešavanja u kojima i sami mogu učestvovati. Međunarodni festival folklora “Etnofest” okuplja ansamble iz celog sveta. Poštovanje tradicije i običaja svih naroda, kao i saradnja i druženje, ciljevi su ovog festivala. Kao jedna od novijih manifestacija dovodi brojne učesnike programa iz inostranstva. Dolazile su organizovane grupe iz Meksika, Indonezije, Rusije, Španije, bilo je više od 300 inostranih učesnika – navode u TOČ-u.

I sportske manifestacije dovodi sportiste iz celog sveta. Međunarodni karate turnir “Zlatni pojas Čačka” je najveći i najstariji karate turnir u Evropi i okuplja pojedince i ekipe iz zemlje i inostranstva u ovom sportu. Organizatori su Klub kontaktnih sportova “Borac” i Karate federacija Srbije.

Menadžment TOČ-a naglašava da je najbitnije da promovišu Čačak kao zanimljivu i atraktivnu turističku destinaciju, pa su shodno tome započete pripreme određenih manifestacija, uz praćenje smernica koje određuje Vlada Republike Srbije. Rukovodstvo smatra da Čačak ima bogatu ponudu ugostiteljskih objekata, hotela, prenoćišta, hostela, restorana i kafana. Od 2016. je otvoreno mnogo ugostiteljskih objekata, što je povećalo smeštajni kapacitet.

UREĐENA IZLETIŠTA I DOBRI USLOVI ZA AKTIVAN ODMOR

– Najaktuelnija u oblasti aktivnog odmora i izleta je Ovčarsko-kablarska klisura. Planine Ovčar i Kablar su pogodne za planinarenje i na njima su obeležene planinarske staze, čemu se Turistička organizacija poslednjih godina posebno posvetila. Vidikovac na vrhu Kablara ima posebno mesto za mnoge turiste, jer se sa vrha ove planine vide meandri Zapadne Morave, obrisi okolnih planina u daljini i Čačak. Takođe su dobri i uslovi za bavljenje sportskim ribolovom. Plovidba katamaranom po reci, koja protiče kroz predele dominantnog zelenila, poseban je doživljaj, a može se uživati i u pogledu na planinske pejzaže, manastire, let brojnih vrsta ptica. Vožnja bicikala, kajak i kanu na raspolaganju su ljubiteljima aktivnog odmora u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Interesanto je da smo prošle godine, u toku pandemije, oborili rekord našeg najprodavanijeg turističkog proizvoda – vožnja katamaranom na jezeru Međuvršje – kažu u Turističkoj organizaciji, koja je dosta sredstava uložila u uređenje pojedinih lokaliteta u klisuri, zahvaljujući i podršci Grada. I ove godine će biti nastavljena ulaganja zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srbije, a investiranje u klisuru, kako je najavila premijerka Ana Brnabić, odvijaće se paralelno sa završetkom auto-puta Čačak – Požega.

U ovoj javnoj ustanovi, kao poznato izletište navode i Spomen kompleks Tanasko Rajić na brdu Ljubiću, u koji je takođe uloženo dosta sredstava. U poslednje vreme aktuelni su i lokaliteti van grada, poput manastira u Ježevici. Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure vekovima privlače pažnju istraživača, umetnika, vernika i svih ljubitelja istorijskih i umetničkih vrednosti. Oni su zbog svog dugog trajanja kroz vreme svojevrsna posebnost naše kulturne i umetničke baštine. Izletnicima je zanimljiv i Spomen park, za koji je Turistička organizacija imala velike planove, koje je sprečila pandemija kovida-19, ali će se truditi da i taj lokalitet što bolje urede. Ljubiteljima aktivnog odmora su interesantne i planinarske rute, koje se nalaze pod Vujnom, Ostricom, Bukovikom. Alpinizam kao ekstremni vid planinarenja postaje sve zanimljiviji ljubiteljima sportova koji zahtevaju posebne psiho-fizičke pripreme. Atomska banja Gornja Trepča je u poslednje vreme odlično posećena, a vikendom “vladaju” planinari i ljudi koji žele da svoje vreme provedu u prirodi.

Turistička ponuda Čačka je bogata, a građani samo treba da odluče gde i kao žele da provedu slobodno vreme, poručuju iz ove javne ustanove.

N. R. 

Foto: Sajt TOČ-a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.