Kultura

„Žele“ ponovo ima pozorište

Nezavisno omladinsko pozorište „Morava teatar“ od danas je i zvanično deo Kulturno-umetničkog društva „Dule Milosavljević Žele“. Okupljaće mlade od 12 do 17 godina i biće zasnovano na dečijim predstavama. Osim pozorišta, imaće Školu glume. Obe umetničke celine vodiće čačanski glumac Vladimir Jocović.

Prva predstava „Morava teatra“ trebalo bi da bude krajem leta. Ali, do tada mlade glumce i njihove predavače očekuje mnogo rada, učenja i priprema za scenu.

Audicija za Školu glume biće održana u subotu, 30. januara, u 12 časova u prostorijama Društva „Dule Milosavljević Žele“. Potrebno je pripremiti dramski monolog, recitaciju i imitaciju.

Saša Smrekić, Vojin Jakovljević, Vladimir Jocović, Todor Trifunović

Sa polaznicima će raditi i Todor Trifunović, student druge godine Pozorišne akademije u Beogradu. „Morava teatar“ biće polazište i „utočište“ za sve mlade glumce i tek svršene akademce, koji pronalaze put do publike i scene.

– Imaćemo i gostujuće profesore, oni će držati predavanja iz tehnike glasa, scenskog pokreta, scenske igre, akrobatike sa scenskim borbama. Tako će polaznici steći neophodna znanja za glumu. Prvi gostujući profesor biće akademik dr Vojislav Spasić. Držaće predavanja iz tehnike glas – najavio je Vladimir Jocović na današnjoj konferenciji za novinare, koja je i ozvaničila rad „Morava teatra“.

I „Želov“ prostor će narednih meseci biti prilagođen pozorištu i publici i upotpunjen tehnikom neophodnom za izvođenje predstava. Umetničku i pokretačku podršku „Morava teatar“ dobija i od Aleksandra Saše Smrekića, umetničkog rukovodioca Želovog Narodnog i Omladinskog orkestra.

– Kreativnost nema granice, bez obzira na to kojim umetničkim pravcem stremimo. Pozorište će biti dobro i za vaspitanje dece i mladih. Zahvatio nas je novi kretivni trenutak u Čačku. Biće ovo prilika i da razvijamo pozorišnu muziku – uveren je Saša Smrekić.

Kulturno-umetničko društvo „Dule Milosavljević Žele“ postoji od 1934. Nekada je imalo i pozorište, sve do sedamdesetih godina prošlog veka. Sada je obnovljeno, posle skoro pola veka.

– Do sada su radile škole frule, folklora, vajarstva, Narodni i Omladinski orkestar. Osnivanjem pozorišta i Škole glume, Umetničko društvo prerasta u Kulturni centar „Dule Milosavljević Žele“ – najavio je Vojin Jakovljević, predsednik „Žela“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.