Aktuelno Društvo

КАД СЕ У УЧИОНИЦИ ТРАЖИ МЕСТО ВИШЕ

ДРУГА ВИДЕО КОНФЕРЕНЦИЈА О ЕКОЛОГИЈИ У ОШ „СВЕТИ САВА“

Прошле седмице ђаци у чачанској ОШ „Свети Сава“ имали су потпуно неуобичајну блок наставу. Захваљујући савременој информационо-комуникационој технологији, одржан је заједнички час са основцима из чешке школе „Lískovec“, која се налази у близини града Frýdek-Místek. Својим чешким вршњацима Чачани су представили некада незаобилазне специјалитете за доручак и, наравно, кајмак и шљиву, као симболе нашег краја. Од ученика Основне школе „Lískovec“ сазнали су која су то њихова традиционална јела и специјалитети, какву храну воле, као и то да у школи уче и спремају нека јела, јер један час у седмици посвећен је баш овој теми.

Школа „Lískovec“

Ово је била друга видео конференција, која се организује у оквиру сарадње чланова Еко-школе која постоји у ОШ „Свети Сава“ и чешких колега. Како сазнајемо од Александре Стругар, еко-координаторке пројекта у ОШ „Свети Сава“, те две еко-школе повезале су се захваљујући фонданцији FEE („Фонданције за едукацију у области животне средине“), чије је седиште у Копенхагену.

– Еко-школе су повезане, јер су изабрале идентичне теме из области екологије – примарна селекција отпада и здрава храна. Еко школа са којом је повезана Основна школа „Свети Сава“ је Основна школа „Lískovec“ која се налази у близини Frýdek-Místek-а, градића који на крајњем истоку Чешке  – објашњава наша саговорница.

Друга конференција је договорена још на почетку школске године, али је мали проблем представљала организација термина, јер су календари рада у великој мери различити у нашој и чешкој школи. Најзад, 14. марта час је уговорен и одржан. Пре тога чачански ученици и њихови наставници направили су видео презентацију „Traditional Serbian dishes you need to try“ („Народна српска јела која би требало да пробаш“), а њихови вршњаци су им узвратили са „What we eat here…The Czech republic“ („Шта овде једемо… Република Чешка“). А на основу онога што су видели, припремили су бројна питања, не само о храни… Тема и сам начин одржавања блок наставе изазвао је велико интересовање, тако да се у учионици заиста тражило место више. На самом почетку, еко-пријатељи из Чешке изненадили су Чачане поздравом на српском језику. Наредних сат и по пролетело је невероватно брзо у веома опуштеној атмосфери.

– Наши ученици могли су да се подсете неких неправедно заборављених доручака, као што су качамак, попара, гибаница… Као наш чачански специјалитет представили смо кајмак, али и шљиву, као незаобилазни заштитни знак. Са друге стране, могли су да виде традиционалана чешка јела – кнедле са воћним пуњењем, разноразне врсте гулаша, сосова са печуркама… Приметили су да је у чешкој кухињи мање присутно разноврсно поврће, а више тесто, печурке и кромпир. Њихов национални специјалитет је врста пуњеног теста, као наше старе пекмезаре, али и димљени качкаваљ. Упознали смо и локални специјалитет Valašský frgál, који су наши ученици упоредили са такозваном слатком пицом. Такође, наши ученици су сазнали да њихови вршњаци имају седмично један час посвећен кувању у школи и да нека јела сами припремају. Занимљиво им је било да ђаци у Чешкој обожавају похован качкаваљ, помфрит, али и печена ребарца са рузмарином. Млади Чеси су постављали питања о нашим традиционалним јелима, а посебно су били заинтересовани за причу о ћевапима, које су неки од њих јели у Београду. Наши ученици су им објаснили да је то ипак више босански специјалитет, али се често налази и на нашем јеловнику – преноси нам Александра неке од занимљивости са овог часа.

Ипак, испоставило се, пица, хамбургери и шпагети, и једнима и другима су омиљена храна, а заједнички закључак је да су традиционална јела и код нас и у Чешкој, све мање заступљена на свакодневној трпези.

– Овакви часови су идеална прилика да ученици, помоћу савремене технологије, размене искуства и мишљења са својим вршњацима из друге државе, али и да провере на ком је нивоу њихово знање енглеског језика. Такође, овакве конференције представљају изазов и за саме наставнике, јер су теме повезане са више различитих предмета: грађанским васпитањем, биологијом, енглеским језиком, чуварима природе и информатиком. На овај начин дајемо смернице ђацима о чему могу да разговарају када се нађу у друштву странаца, како да изложе своје ставове, да слободно поставе питање, једноставно да се ослободе у конверзацији на другом језику… За организовање оваквих активности потребно је доста времена за планирање, осмишљавање, методичку и техничку реализацију, али крајњи резултати и мотивисаност ученика да присуствују оваквим часовима су најбољи показатељ да савремена школа може ученицима итекако да буде интересантна и да учионица може да буде место где се тражи место више – закључила је Стругар, додајући да је у видео конференцији учествовало 25 ученика виших разреда ОШ „Свети Сава“, као и наставници енглеског језика Ивана Мићовић, изборног предмета Татјана Вујовић и информатике Мирко Мрдак…

 

В. Тртовић

МОГУЋА И ПОСЕТА

Уна Прелић, једна од ученица која је ове зиме била у Чешкој, у оквиру размене братских градова – Чачка и Валешке Мезиричи, причала је током конференције о овом зимовању. И тако, кроз разговор, Чачани су сазнали да се градић Frýdek-Místek налази на око 30 км удаљености од Валашке Мезиричи.

– Тако се и међу децом, спонтано, родила идеја да се ове две школе повежу и да се организује посета. На крају часа, наставници ове две школе су добили задатак да ту њихову идеју реализују. На крају, након одгледаних презентација и након видео конференције спроведена је анонимна анкета. Сви ученици су одговорили да им је овакав час био занимљив и да их треба чешће организовати – рекла нам је Стругар.

 

Цео текст можете прочитати у новом броју „Чачанског гласа“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.