Društvo Geografski zavičajnik

КАЂЕНИЦА – ПЕЋИНА СВЕТИЛИШТЕ

ГЕОГРАФСКИ ЗАВИЧАЈНИК (39)

КАЂЕНИЦА – ПЕЋИНА СВЕТИЛИШТЕ

Кађеница, фото: Владимир Мијаиловић

Пећина Кађеница налази се у подножју Дебеле горе, у атару села Дљин, испод виса званог Секира. За највећи број читалаца јаснији ће бити следећи опис локације: десна обала Западне Мораве, на 1300 m узводно од бране ХЕ Овчар Бања или нешто мање од 2,5 km од центра Овчар Бање. Улаз у пећину обележен је високим белим крстом који се може видети са магистралног пута према Пожеги.

Ова пећина позната је по трагичном догађају који се одиграо пролећа 1815. године. Одлучујућа битка у Другом српском устанку водила се на ширем простору Чачка, од краја априла до почетка јуна 1815. године. Због честих испада турске војске и одмазде над локалним становништвом, народ из села у чачанској котлини се склањао у збегове и уточиште тражио у манастирима или пећинама Овчарско-кабларске клисуре. Предање говори да се један од збегова налазио у овој пећини, а да су га турски војници случајно открили чувши плач детета док су пролазили другом обалом реке, крећући се ка селу Тучково. Када су запосели простор око улаза у пећину турски војници су позвали народ из збега на предају. Знајући у каквим су мукама страдали они који су пали Турцима у руке током Хаџи Проданове буне, нико није излазио из пећине. Након тога Турци су отвор пећине затворили влажном сламом и грањем и запалили га. Народ у пећини се угушио у диму (дим –кад) и отуд потиче име пећине.

Фото: Милан Марковић Маркони, Ваљево

У великом подухвату обнове Овчарско-кабларских манастира владика жички Николај Велимировић, уз свесрдну помоћ и подршку Исаила Ђокића из Бреснице и Милована Милутиновића архијерејског намесника из Чачка, уређује Кађеницу. Прикупљени су преостали посмртни остаци страдалника и сахрањени у два камена саркофага између којих је озидана олтарска апсида украшена сликаном преставом Христовог Распећа. Владика Николај Велимировић осветио је пећину 13. октобра 1940. године.

Данас пећина Кађеница има статус цркве, спомен костурнице и једно је од светилишта које се поштује и посећује. У њој монаси манастира Преображење служе литургију на Видовдан 28. jуна.

Горан Николић, главни чувар у ПИО „Овчарско-кабларска клисура“

Фото Милан Марковић Маркони, Ваљево

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.