G.Milanovac

Музеј рудничко – таковског краја ускоро у пуном сјају

         Радови на замени кровног покривача, проширењу таванског дела и санацији подрумског дела зграде Музеја рудничко таковског краја приводе се крају. Председник општине Дејан Ковачевић и директор Музеја Александар Марушић обишли су заједно са надзорним органом радове.

Овом приликом председник општине подсетио је да је учешћем на конкурсу „Градови у фокусу“, подржаном од стране Министарства за културу и информисање, за ове радове обезбеђено 2.400.000,00 динара и да је локална самоуправа ребалансом буџета определила додатних 1.100.000,00 динара како би сви неопходни грађевински радови на згради Музеја рудничко – таковског краја били завршени: „Ми смо добили новац од Министарства за замену кровног покривача, али смо увидели да са тим новцем нећемо успети да завршимо све просторије које су потребне музеју, тако да смо одвојили још 1.1.000,00 динара. Радови теку својом динамиком и очекујемо да у току следеће недеље буду завршени.“Ковачевић је нагласио да је ово једна од најозбиљнијих реконструкција зграде Музеја од његовог оснивања.

Музеј у овом периоду извођења радова све време ради, само не у свом базичном простору. Директор Музеја рудничко – таковског краја Александар Марушић најавио је повратак редовним активностима и сталне поставке у матичну зграду већ средином новембра: „ Задовољство је рећи да и ова два и по месеца колико нисмо оперативно радили није узалудно било. Захваљујући средствима Министарства културе и локалне самоуправе, која је и оснивач Музеја рудничко – таковског краја, замењен је цреп на кровној конструкцији и урађена је комплетна изолациона заштита крова.  Такође санирањем таванског дела добијен је и нови простор, који ћемо ми у овом почетном делу користити пре свега за један музејски депо. Овим радовима сређене су и канцеларије, подрумски простор и са тим иновацијама ми добијамо нешто боље инфраструктурне услове и самим тим очекујемо да ће и услуге Музеја рудничко – таковског краја бити веће него што је то можда било до сада.“Марушић језахвалио извођачима радова, али и финансијерима који су препознали потребу да се улаже у зграду Музеја рудничко – таковског краја. Он је рекао да је ова зграда бисер градске архитектуре и подсетио да је ово једна од ретких предратних грађевина која је претрпела паљење 1941.

 

 

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.