Kultura Kultura

ANIMANIMA 2022: DODELJENE NAGRADE I PRIZNANJA

16. Međunarodni festival animacije ANIMANIMA 2022

Dom kulture Čačak, 2-5. novembar 2022.g.

Posle četiri dana uzbudljivog festivalskog progama, 16. izdanje međunarodnog festivala animacije ANIMANIMA 2022 u Čačku okončano je dodelom nagrada i priznanja. Žiri festivala koga su činili animatori i edukatori Velislava Gospodinova (Bugarska), Kolja Saksida (Slovenija) i Magda Guidi (Italija), doneo je sledeće odluke: ANIMANIMA Grand Prix – Velika nagrada za najboji film festivala  (uz novčanu nagradu u iznosu od 800 EUR) pripala je autoru iz Mađarske Danijelu  Baraniju za film „VEČERA“. U obrazloženju žirija se kaže da ih je ovaj film „oduševio jedinstvenim, inovativnim i grotesknim vizuelnim dizajnom, besprekornom dinamičnom animacijom i neodoljivom i prodornom muzičkom partiturom. Progresivno rastući ritam i intenzitet dramaturgije otkriva dubinu mnoštva potisnutih emocija u disfunkcionalnoj porodici. Jer to je nadrealistički, ironičan, uznemirujući i zajedljiv pristup ovoj ličnoj i istovremeno univerzalnoj temi.“ Specijalnu Nagradu žirija (uz novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR) dobio je reditelj iz Portugalije Žoao Gonzales za svoj film „PRODAVCI LEDA“. Pored superiornih tehničkih aspekata ovog filma žiri je istakao i njegovu „sposobnost da dotakne naša srca na duboko emotivan način, otkrivajući večnu ljubavnu vezu između oca, majke i deteta.“

Gran pri VEČERA Danijel Barani (Mađarska)

Svaki član žirija ponaosob dodelio je i Specijalno priznanje jednom filmu. Velislava Gospodinova je izdvojila film „SENINE SUZE“, sjajnu animiranu dokudramu, diplomski film grupe autora iz Francuske, Kolja Saksida se odlučio za bizarnu dramu o baletanu na prinudnom radu, „PAS-STAN“, estonskog autora Prita Tendera, a Magdu Guidi je privukla intimna ispovest junakinje filma „DEVOJKA U VODI“ autorke iz Tajvana, Ši-Rou Huang.

Nagrada publike PAS STAN Prit Tender (Estonija)

Većinom glasova posetilaca festivalskih projekcija, nagrada publike pripala je filmu „PAS-STAN“, Prita Tendera iz Estonije. Poslednji dan festivala obeležile su i sjajne radionice, a najpre radionica sinhronizacija glasa u animiranom filmu pod vođstvom glumca Marka Markovića. Ako ovom dodamo i program O!PLA, najboljih poljskih filmova u ovoj sezoni i premijernu selekciju filmova južnokorejskih animatora u programu „Nezavisni korejski film“, poslednji dan na Animanimi je bio kakav se poželeti može. Festival je održan tradicionalno pod pokroviteljstvom Grada Čačaka i Minstarstva kulture.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.