Aktuelno Pravim informacijama do prevencije rizičnog seksualnog ponašanja i reproduktivnog zdravlja mladih

BUĐENJE SEKSUALNOSTI – STRES I ZA RODITELJE (7)

Da bi razvojno napredovao, adolescent mora da razvije svoju polnu ulogu bez konflikata sa sobom i moralnim normama, a da pri tome bezbolno i mirno ostvari odvajanje od roditelja i porodice i stvori nove, nezavisne, ali za obe strane zadovoljavajuće odnose. Da postanu seksualno aktivni i da stupaju u seksualne odnose, motivi se kreću u rasponu od emocionalne potrebe da vole i budu voljeni do radoznalosti i eksperimentisanja, a ponekad i necelishodnog dokazivanja. Najčešće, mladalačku seksualnu radoznalost prate nedostatak iskustva, znanja (zasnovanih na činjenicama, a ne na predrasudama), doživljaj nepovredivosti (da im se ništa loše ne može dogoditi, da se to događa nekom drugom).

Pravo vreme za prvi seksualni odnos, prema mišljenju psihologa, ne postoji kao neko pravo, propisano vreme, već je to stvar svakog pojedinca.

– Bolje je dati odgovore o tome šta bi sve mlada osoba trebalo da zna da bi započela aktivan seksualni život. Da mladi budu pravilno informisani i da znaju osnovne činjenice o trudnoći, polno prenosivim bolestima, načinima zaštite, kome treba da se obrate, ako dođe do neželjene trudnoće. Da znaju da je za stupanje u seksualne odnose, osim emocionalne zrelosti, neophodno i da njihovo telo bude potpuno zrelo i razvijeno (da bude završen rast i razvoj polnih i reproduktivnih organa). Da njihov partner bude osoba koju vole, a ne samo osoba u koju su strasno zaljubljeni, osoba od poverenja – kaže psiholog Katarina Dunjić Mandić. Ona smatra da neprijatnost i stid koju imaju roditelji u vezi sa buđenjem seksualnosti adolescenata može biti stres i za njih. Roditeljska nelagodnost u vezi sa ovom temom neće promeniti detetove potrebe ili ih sprečiti da donesu pogrešne odluke, smatraju stručnjaci.

– Roditelji koriste različite strategije u nameri da zaštite dete od eventualnih potencijalnih problema. Najčešće izbegavaju ovu temu, okreću glavu na drugu stranu, menjaju kanal na TV kada su neke intimnije scene. Iskustvo je pokazalo da razgovor i znanje o seksualnosti može odložiti seksualne aktivnosti u adolescenciji. Ma koliko da su u mogućnosti da u medijima dobiju informacije o ovoj temi, mladi vrlo često ne dobijaju pouzdane i tačne informacije koje im mogu pomoći u donošenju ispravnih odluka. Istraživanja ukazuju na važnost kontinuirane, otvorene komunikacije između roditelja i adolescenata o temama seksualnosti – kaže psiholog Dunjić Mandić, napominjući da nije dovoljno samo jedanom razgovarati. Potrebno je da roditelji prate radoznalost svoje dece i da u skladu sa tim daju razvojno primerene odgovore na pitanja.

– Bliski odnos i poverenje između roditelja i dece je najsigurnija zaštita, ne samo po pitanju seksualnosti, odlaganja stupanja u polne odnose ili učestalosti istih, već i u svim ostalim aspektima razvoja mladih bića – naglašava Katarina Dunjić Mandić. Ona napominje, da s obzirom na to da već znamo da su mladi seksualno aktivni, potrebno je da stalno promovišemo razvoj znanja i veštine koje će im pomoći da se zaštite od rizika. U tome je odgovornost odraslih nužna i važna, smatra ona. Pomoći mladom čoveku da kreira svoj svet, samostalno donosi odluke, pozitivno i odgovorno izražava i istražuje svoju seksualnost,  otvoreno i slobodno razgovara o njoj je zapravo zadatak čitavog društva.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.