Za mlade ima nade i ovde

DVE TAMARE NA PREDUZETNIČKOM PUTU – ZAGRIZLE U NAJTEŽE VREME

Tamara i Tamara su na Instagramu prepoznatljive kao ”Little design”. Crnokosa se preziva Banović, a smeđokosa Bičanin. Obe su iz Gornjeg Milanovca i rođene su pre 23 godine. Dve sugrađanke i vršnjakinje upoznale su se tek letos u Čačku.

Skapirale su se iz prve i postale dobre prijateljice. Nije prošlo mnogo, a već su i poslovne partnerke. Od letos pohađaju preobuku za grafičke dizajnere, koja je glavni deo projekta ”Pokreni se”. U Moravičkom okrugu i Čačku, sa svojim saradnicima, sprovodi ga Nenad Jevtović (28), jedan od osnivača i direktor beogradskog Instituta za inovacije i razvoj. Ostvaren mladi čovek, Čačanin, koji u poslovni svet nesebično uvodi i sugrađane i komšije.

Pre nego što su započele obuku, Tamare su bile nezaposlene. Crnkosa je završila grafički smer na Visokoj školi tehničkih strukovnih studija u Čačku, a smeđokosa Ekonomsku školu u Gornjem Milanovcu. Obe su htele više od diploma i veština koje su ranije savladale.

Konačno, dođe red i na kreativnu radionicu ”Tamara i Tamara”. Devojke su, samo posle nekoliko meseci obuke, počele da dizajniraju pozivnice za proslave dečijih rođendana, spomenare, postere… I osnovale radionicu.

– Trajno čuvamo uspomene na trenutke koji su porodicama najdroceniji. Naše majke su ranije same pravile spomenare i tako sačuvale uspomene na naše prve korake, reči, rođendane. Mi osmislimo živopisne kartice, mogu da stanu u albume i u svakom trenutku probude sećanja. Takvih dizajnera, uglavnom ima u velikim gradovima. U našem okruženju smo jedine, ali ne bi nam smetalo da nas je više, podsticali bismo jedni druge da budemo bolji – svesne su Tamare prednosti zdrave poslovne konkurencije. Od kada su započele samostalni posao, uglavnom su radile u Gornjem Milanovcu.

– Prvo da se ostvarimo u našoj sredini, onda možemo dalje – odlučne su devojke.

Svesne su i da su posao započele u najteže vreme. Nema većih porodičnih slavlja i ko zna do kada će protivepidemijske mere biti na snazi.

– Nama korona nije prepreka. Najvažniji ulog su nam ljubav i rad, ostalo će doći. Nemamo nameru da gradimo neke pompezne karijere, idemo korak po korak. Prvo da nas upozna naša sredina, a dobar glas može daleko da se čuje. Pohađaćemo i preobuku za grafičke dizajnere do kraja godine. Donela nam je veliko iskustvo i promene. Upoznali smo i druge polaznike koji su nam ponudili saradnju. Velika pomoć i podrška su nam Nenad i ostali predavači. Projekat je pun pogodak. Naučile smo da radimo timski i usavršimo svoje sklonosti – utisak je dve Tamare.

Obe su i ranije bile posvećene deci. Pažljivo ih slušaju, prodiru u njihovu maštu i želje. Tamara Bičanin ima dva bratanca, sestrića i sestričinu. Njena sestra Dijana ručno radi posteljinu, pelene i ostale stvari za bebe. Postala im je važan poslovni partner.

Dve devojke se za sada reklamiraju na društvenim mrežama, uglavnom na instagramu i rade kod kuće. Najveći uspeh bi im bile preporuke zadovoljnih naručilaca. Možda se i to uskoro dogodi. Za sada, dogodio se susret dve Tamare. Krenule su zajedno i nameravaju da ostanu i opstanu u preduzetništvu, koliko god da je dug i težak put.

Z. J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.