Dverjani nezadovoljni opredeljenjem budžeta za poljoprivredu

Ako se sredstva opredeljena budžetom za poljoprivredu budu delila kao i ranijih godina – kroz subvencije, neće biti ni udruženih poljoprivrenika, ni prerađivačkih kapaciteta, niti boljeg plasmana poljoprivrednih proizvoda, istakli su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Srpskog pokreta Dveri.
Oni su podsetili da je odbornička grupa Dveri u Skupštini podržala veći budžet za poljoprivredu, ali da on neće ništa značiti ukoliko se predviđena sredstva ne opredele na najbolji način.

dveri
– Za subvencije poljoprivrednim proizvodjačima je namenjen 41 milion, to će biti oko 100, 120 hiljada dinara koliko će jedan poljoprivrednik dobiti povraćaj. Smatramo da većinu novca i energije treba uložiti u prodaju poljoprivrednih proizvoda, prerađivačke kapaciete i udruživanje poljoprivrednika. Opet ćemo ostati bez mlekare, prerade voće i povrća. Poljoprivredni proizvođači mogu da opstanu bez tih 100, 120 hiljada povraćaja, ali neće opstati ako im proizvodi ostanu kući ili završe u potoku – rekao je Radisav Racković. On je podsetio da je SNS obećala da će pomoći pri prodaji poljoprivrednih proizvoda, da će biti više preradjivačkih kapaciteta, kao i da će povećati izvoz.
– Ako tu nešto ne urade, od većeg budžeta za poljoprivredu neće biti ničta dobro. U Skupštini smo skretali pažnju da ako se budžet bude trošio kao i do sada, nova vlast ličiće na staru, a poljoprivredni proizvodi će završavati u potoku – naglasio je Racković.
Milisav Marjanović je istakao da su poljoprivrednici ogorčeni raspodelom sredstava iz budžeta, koji ne doživljavaju kao razvojni, naglapšavajući da gradske vlasti kroz podsticajna sredstva zapravo podržavaju samo one poljoprivrednike koji imaju novca.
– Ako Grad ne pomogne poljoprivrednike ove godine, dosta će ih otići na doboš. Svaki poljoiprivredni proizvođač je kreditno zadužen i neće imati od čega da vrati te kredite. Svaki je dužan u nekoj poljoprivredenoj apoteci. Tu Grad treba da pomogne poljoprivredniku koji planira proizvodnju za ovu godinu – istakao je Marjanović.

Оставите одговор