Aktuelno Politika

MINISTAR NENAD POPOVIĆ OBEĆAO NOVI PROSTOR ZA NTP

Ministar bez portfelja, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je u utorak Čačak, gde je zajedno sa gradskim rukovodstvom, održao sastanke sa menadžmentom Naučno tehnološkog parka i Instituta za voćarstvo. Ministar je ovim institucijama obećao podršku Vlade Republike Srbije u daljem razvoju i napredovanju.

Ministar Popović je u Naučno tehnološkom parku naglasio da je Čačak oduvek bio poznat po odličnim i inovativnim preduzetnicima, kao i da je čačanski NTP važan deo inovacione infrastrukture Zapadne Srbije. On je istakao i da je osnovni problem Naučno tehnološkog parka u Čačku prostor, koji bi trebalo da zadovoljava evropske potrebe. Na sastanku je bilo reči o mogućim rešenjima, a Vlada će istrajati u nameri da to zaista i reši, obećao je ministar.
– Ovaj projekat ćemo kandidovati za finansiranje u narednom periodu. Siguran sam da će se naći način i Vlada Republike Srbije će biti istrajna u tome da Čačak dobije odličan Naučno tehnološki park, kakav zaslužuje ova inovativna i preduzetnička zajednica, koja je veoma kvalitetna u ovom regionu – rekao je Popović. Pomenuta je i izgradnja Industrijsko tehnološkog parka, a ministar je naglasio da će Vlada učiniti sve da pomogne razvoj i osavremenjivanje NTP, i materijalno, ali i novim idejama.
– Mladi inženjeri u Zapadnoj Srbiji imaju talenat i preduzetnički duh, ali potreban im je dodatni podsticaj od države da se odvaže i pokrenu svoj biznis. Upravo u ovakvim institucijama oni će moći da dobiju podršku za osnivanje sopstvenih firmi. To je put za otvaranje novih radnih mesta u visokotehnološkim sektorima i način da mladi iz regiona Zapadne Srbije doprinesu ekonomskom i tehnološkom razvoju cele zemlje – rekao je Popović i dodao da su nova radna mesta najbolji način da se mladi zadrže u Srbiji.

Nakon posete NTP, Popović je održao sastanak i u Institutu za voćarstvo, gde je naglasio da su inovativna i tehnološka infrastruktura osnova za naš konkurentski položaj u odnosu na ostale evropske države. Popović je istakao da je čačanski Institut jedan od najboljih, ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu, ističući da će Vlada obezbediti svu potrebnu podršku za dalja naučna dostignuća, ali i u tržišnoj orijentaciji i komercijalizaciji ostvarenih rezultata. Kako je ministar istakao, to se odnosi na ulaganje u opremu, osavremenjivanje laboratorije i naučno tehnološke infrastructure.
– Već postoje programi, preko kojih će se Institut uključiti, a to je program transfera tehnologija, koji Vlada već duže vreme finansira i gde će Institut imati priliku da konkuruše sa svojim projektima i dobije sredstva. Postoje i projekti koje finasira EU, sa kojima će Institut moći da konkuriše – istakao je Popović, naglasivši da će Vlada pružiti svu savetodavnu i naučnu podršku.
Direktor Instituta Milan Lukić, rekao je da nauka sama sebi nije cilj i da ukoliko rezultati istraživanja nisu direktno primenljivi u proizvodnoj praksi, onda posao koji se obavlja nije dobar.
– U poslednje vreme radimo aplikativna istraživanja, koja su direktno primenljiva u poljoprivrednoj proizvodnji, a sve u cilju unapređenja privrede Srbije, i u okviru toga, voćarstva kao naše uže specijalnosti – rekao je Lukić.

I gradsko rukovodstvo je spremno da pomogne, kako Naučno tehnološkom parku, tako i Institutu za voćarstvo, rekao je gradonačelnik Milun Todorović. Prema njegovim rečima, vrlo brzo će biti investirano u novi prostor NTP, a Grad će pružiti svu potrebnu pomoć Institutu prilikom apliciranja za domaće i inostrane investicione fondove.
– Grad Čačak ima sluha i želi da pomogne institucijama. Institut za voćarstvo zaslužuje punu podršku. Želimo da mladi stručnjaci imaju i sa čim da rade svoje istraživačke i naučne delatnosti, ali naravno i tržišno da posluju – rekao je Todorović.
Ministar Popović je zajedno sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima posetio i proizvodne pogone čačanske firme „Uniplast“ u Preljini, vodećeg proizvođača i distributera farmaceutske, kozmetičke i medicinske ambalaže u Srbiji.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.