Kulturni vodič

NAGRADA „MIROSLAV DERETA“ SAVU STIJEPOVIĆU

ROMAN „SREDOZEMLJE“ NAJBOLJI NA 12. DERETINOM KONKURSU

Nagrada „Miroslav Dereta“ za 2017. godinu Izdavačke kuće „Dereta“ iz Beograda “ pripala je književniku iz Čačka Savu Stijepoviću (1970) za neobjavljeni roman „Sredozemlje“. Roman će objaviti „Dereta“ uoči Beogradskog sajma knjiga, a nagrada će autoru biti uručena početkom decembra u „Galeriji 73“ na „Decebarskim danima Čukarice“. Roman „Sredozemlje“ ocenjen je kao najbolji na 12. konkursu ove Izdavačke kuće u konkurenciji 102 prispela rukopisa. Ovu lepu vest naš sugrađanin je dobio u sredu oko 12,30 časova, a o sadržaju svog novog romana Savo Stijepović kaže:
– „Sredozemlje“ je opasna povest o ljudima koji putuju ka iskupljenju i ka zaboravu tragom sablasnih senki i mitskih nomada i na tom drumu jedino osvetljavaju jedino predele sopstvenih bezdana. To je i istorijski i avanturistički roman, jedna velika freska na kojoj su označeni ljudski padovi i nacionalna sagrešenja, te kolorit jednog vremena koje nepovratno klizi ka strašnom gubilištu. Roman jeste inspirisan ovim, našim prostorima, ali radnja romana je smeštena u godine pred Drugi svetski rat sa retrospektivnim izletima.
O nagradi je odlučivao žiri koji su činili Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina. Savo Stijepović do sada potpisuje dve zbirke poezije „Antologija univerzalizma“ (1994) i „Dekadenca“ (1996), romane „Mahagoni hol“ (2008) i „Kameni brodovi“ (2011), a priredio je izdanja časopisa „Gradac“ posvećena Džimu Morisonu (2014) i Džeku Keruaku (2016).
Z. L. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.