Obrazovanje

НИКОЛА ВУЧИЋЕВИЋ, ДРУГОПЛАСИРАНИ УЧЕНИК ГИМНАЗИЈЕ

НОВИ ИЗАЗОВИ БУДУЋЕГ ПРОГРАМЕРА

Иако није био ђак генерације, већ другопласирани ученик Гимназије, Никола Вучићевић се истакао својим знањем, залагањем и освајањем награда на такмичењима. Такође, понос је својих родитеља и професора и, наравно, може бити узор младима. Скроман, ненаметљив, тих, можда и превише озбиљан, али и веома радознао и жељан нових сазнања.

Никола Вучићевић је завршио Основну школу “Вук Караxић“, а захваљујући одличном успеху одлучио је да упише Гимназију, јер ова средњошколска установа пружа општу културу и широко образовање, које служи као добра основа за касније школовање.

– Средњу школу ћу памтити по дружењу, професорима, излетима, екскурзији. Нажалост, упамтићу је и по корони и по другачијем начину рада, онлајн настави. Било нам је мало необично да слушамо предавања, па чак и да радимо контролне задатке и одговарамо од куће. И поред тешких околности због епидемиолошке ситуације, сви професори су се трудили да нам пренесу своје знање и да нас заинтересују како би што боље савладали градиво.

Другопласирани ученик Гимназије каже да је иза сваког успеха “стоји” континуиран рад, као и спремање за многа такмичења, али важно је да се знање увек исплати.

– Није било много тешко, само се треба добро организовати и све се може остварити. Имао сам времена за дружење, изласке и слободне активности. Поручио бих будућим средњошколцима да редовно раде и уче, јер тако неће изостати резултати. А Гимназију бих препоручио свима који желе да уче и стекну добро образовање, што ће им омогућити да упишу факултет који буду желели.

Иначе, Никола је уписао Електротехнички факултет у Београду захваљујући одличним резултатима у школи, али и на такмичењима: 

– Ишао сам на такмичења из математике, физике и информатике и освајао награде. Посебно ми је важна награда у четвртом разреду на Државном такмичењу из математике. Освојио сам треће место што ми је омогућило да упишем Електротехнички факултет у Београду, смер софтверски инжењеринг, без полагања пријемног испита. Волео бих да се у будућности бавим пословима који су у вези са програмирањем.

Наш саговорник каже да би се по завршетку факултета радо вратио у Чачак, наравно, уколико буде имао повољне услове за запошљавање. Али, наглашава, такође би волео да оде у иностранство на усавршавање.

А до одласка на факултет, планира да током лета “напуни батерије” за студије, за сада на базенима, а касније, можда, на мору у Грчкој. Сада ће имати и више времена за бављење рекреативним спортом, као и за читање књига различитих жанрова. Посебно воли историјске чланке, али и да решава логичке проблеме, математичке загонетке, којих захваљујући Интернету има пуно. Иначе, онлајн изазови и мозгалице постали су тренд, а на друштвеним мрежама свакодневно се могу пронаћи нови логички задаци, подсећа Никола.

Логично, за њега то и није баш велики изазов, а ни проблем…

 Н. Р.

Фото: Архива Н. В.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.