Ivanjica Region

Novi projekat Kancelarije za mlade iz Ivanjce

Кancelariji za mlade opštine Ivanjica odobren je projekat „Model za unapređenje kompetencija nezaposlene omladine u cilju ublažavanja negativnih poledica migracija“ koji će se realizovati naredne dve godine. „Zeleno svetlo“ je dobio na konkursu u okviru globalnog projekta „Migracije u funkciji održivog razvoja“ koga sprovode Međunarodna organizacija za migracije i UNDP u Srbiji. Finansiraće ga Vlada Švajcarske odnosno Agencija za razvoj i saradnju (SDC) a sufinansirati opština Ivanjica kroz programski budžet Кancelarije za mlade. Ugovor su 10. maja potpisali direktorka kancelarije Međunarodne organizacije za migracije u Beogradu Lidija Marković i predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

Lidija Marković i Momčilo Mitrović

Opšti cilj ovog projekta je da doprinese poboljšanju socijalno-ekonomskog stanja lokalne zajednice, uključujući posebno nezaposlene mlade. Promovisaće njihovu zapošljivost, zapošljavanje i samozapošljavanje kroz programe i obuke koje nudi. Biće realizovane brojne aktivnosti. Pored jačanja kapaciteta saradnika КZM (projektnog tima) i nabavke potrebne tehničke opreme za realizaciju projekta, mladima su namenjene obuke: za CNC operatere, 3D modelovanje i štampanje, obuke za razvoj onlajn poslovanja, kursevi engleskoj jezika (početni i napredni nivo), osnovni trenizni iz oblasti zapošljavanja i samozapošljavanja, Program radne prakse za mlade, Sajam obrazovanja, okrugli stolovi, individualna i onlajn savetovanja, kao i analize na teme potreba nezaposlenih mladih i tržišta rada, kao i onih u cilju definisanja prioritetnih oblasti u otpočinjanju sopstvenog biznisa u skladu sa potrebama i interesovanjem mladih. Sve obuke na projektu realizovaće licencirane akademije kao i stručni predavači iz pomenutih oblasti. Jedna od završnih aktivnosti na projektu biće izrada priručnika za upostavljanje „Modela za unapređenje kompetencija nezaposlene omladine u cilju ublažavanja negativnih posledica migracija“ u cilju širenja primera dobre prakse u zemlji i regionu.

Iz Кancelarije pozivaju sve mlade da se uključe u realizaciju projekta, da učestvuju u realizaciji kurseva, prakse, obuka i drugih aktivnosti, koje doprinose smanjenju nezaposlenosti mladih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.