Aktuelno Zdravstvo

OBELEŽENA SVETSKA NEDELJA DOJENJA

Dojenje je staro koliko I ljudska vrsta I taj podatak dovoljno govori o tome koliko je ono značajno.

Blagotvorno deluje na emocionalni, psihički i intelektualni razvoj deteta, što je dokumentovano brojnim studijama i istraživnjima širom sveta. Majčino mleko nezamenljiv je izvor vitamina, hranljivih sastojaka, enzima i antitela, koji štite bebu od brojnih hroničnih i kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i alegrija. Ono je najkompletnija hrana za novorođenče, a u pogledu nutritivne vrednosti nijedna druga mlečna formula ne može da nadmaši njegov kvalitet.

Međunarodna nedelja dojenja kalendarom SZO obeležava se od 1. do 7. avgusta već duže od 20 godina u više od 170 zemalja sveta. Cilj kampanje, koja ove godine nosi slogan „PODRŽIMO DOJENJE ZAJEDNO“ je jačanje svesti o značaju dojenja, pružanje podrške dojiljama, ali  i unapređivanje i zaštita zdravlja dece i majki. Čačanski ZZJZ ovu nedelju obeležava u saradnji sa Domom zdravlja, Službom polivalentne patronaže, Službom za zaštitu zdravlja dece i Savetovalištem za trudnice.

d1

  • U prvih četiri do šest meseci života organizam deteta je fiziološki nezreo, posebno sistem organa za varenje I bubrežni sistem, a majčino mleko je po svojim karakteristikama najbolje prilagođeno da ga taj još nezreo organizam usvoji – rekla je pedijatar dr Sanja Jovanović.

Prema savetu lekara, prvih četiri do osam nedelja nakon porođaja su najdragoceniji za proces laktacije. U tom periodu najintenzivnije je lučenje prolaktina, pa zato treba insistirati na dojenju. No, za majke je to i hormonalno najnestbilniji period, pa se može dogoditi da mleka bude malo ili nedovoljno. Jedini način da se to prevaziđe, prema savetu lekara, jeste upravo insistiranje na podoju.

SAM_2172

  • Pogotovu se taj hormon luči posle svakog dojenja, yato je neophodno svaki čas, odnosno mi kažemo “dojenje na zahtev”, staviti bebu na grudi majke. Neophodno je negovati I noćne podoje, jer je skok prolaktina najveći tokom noći – savetuje dr Jovanović.

Stopa dojenja u Srbiji, upozoravaju lekari, je na veoma niskom nivou od oko 13 odsto. Situacija se, navode, može poboljšati edukacijom o benefitima prirodnog majčinog mleka, ali i podrškom dojiljama od strane porodice, prijatelja i celokupne javnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.