Aktuelno Grad

ORGANIZOVANI PREVENTIVNI PREGLEDI U MZ “SAJMIŠTE”

Dom zdravlja i Savet za zdravstvo Grada Čačka, prošle subote, organizovali su još jednu u nizu akcija preventivnih pregleda osoba kojima su zdravstvene usluge iz različitih razloga teže dostupne. Ovoga puta akcija je organizovana u Mesnoj zajednici “Sajmište”, gde su tokom kućnih poseta pregledani pripadnici nacionalnih manjina, od kojih neki nemaju ni zdravstveno osiguranje.

Direktor Doma zdravlja dr Aleksandar Pajović podsetio je da je ova zdravstvena ustanova od 1. jula 2014. godine u nadležnosti lokalne samouprave i da se iz budzeta Grada izdvajaju sredstva za prevenciju, koja je prioritet u zdravstvenoj zaštiti. Takođe je napomenuo da u ovim akcijama učestvuju lekari i sestre Hitne pomoći, Patronažne i Službe kućnog lečenja.

o

– Poslednjih godina, a naročito zadnjih nekoliko meseci intenzivnije izlazimo na teren. Obavili smo nekoliko stotina preventivnih pregleda. Ciljne grupe su oni građani koji inače imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, ali im je ona iz različitih razloga teže dostupna. Reč je o stanovništvu iz udaljenih mesta, staračkim domaćinstvima, inkluzivnim grupama, poput ove u MZ “Sajmište”. Želimo da im izađemo u susret, da uočimo koji su njihovi problemi i da ih uputimo u naše službe, gde bi do kraja rešili zdravstvene probleme – rekao je dr Aleksandar Pajović.

Prema rečima dr Slavice Dragutinović, člana Gradskog veća, problem Roma na “Sajmištu” su i zdravstvene knjižice, odnosno nedostatak zdravstvenih osiguranja.

– Ali, zdravstvena zaštita je po pravilu dostupnosti svima obezbeđena. Mi želimo da i građanima u MZ “Sajmište” pomognemo, kao i svim ostalim stanovnicima Čačka. Poznato je da je velika smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, a možemo mnogo da utičemo sprečavanjem i smanjenjem faktora rizika. Pacijentima ćemo meriti pritisak, jer je povišen krvni pritisak jedan od faktora rizika za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, proveravaćemo nivo šećera u krvi i raditi pregled EKG-om kod srčanih bolesnika. Osim osnovnog preventivnog pregleda, ostalo će zavisiti od toga kakva je patologija pacijenta – objasnila je dr Slavica Dragutinović.

Milovan Sandić, predsednik Udruženja Roma “Budimo ljudi”, podseća da od ukupno 650 Roma u Čačku, petina živi u MZ “Sajmište”. On ističe da su najugroženije starije osobe i oboleli od karcinoma, a veliki problem za mnoge Rome je što nemaju lična dokumenta.

– Mnogi nemaju ni zdravstvene knjižice, ni lične karte. Pre dve godine smo započeli akciju sa predstavnicima zdravstva, policije i Grada da im besplatno, ili uz velike olakšice, obezbedimo zdravstvene knjižice i lične karte. U ovom naselju imamo starije osobe koje nisu školovane, nemaju ni kupatila, niti adekvatnu garderobu. Imamo i jednu baku od 95 godina koja je nepokretna i sama živi u kući, naravno i obolele od karcinoma i ostalih bolesti, koji nemaju novca za lekove. Inače, životni vek Roma je mali, od 40 do 45 godina, umiru od raznih bolesti, digli su ruke sami od sebe, smatraju da im je kratak vek i žive od danas do sutra – kaže Milovan Sandić.

N. R.

Оставите одговор