Društvo

OSNOVANO UDRUŽENJE GRAĐANA “SVETOSAVSKE SVEČANOSTI”

SABORNOST U SVETOSAVLJU

 “Svetosavske svečanosti”, koje su pokrenute pre šest godina u OŠ “Ratko Mitrović”, u početku su bile zamišljene kao manifestacija koja bi se održavala na nivou jedne čačanske škole. Ali, svojim programom, duhovno-kulturnom ponudom i obrazovnim sadržajem svečanosti su prevazišle prvobitno planirane okvire školske slave. Iz godine u godinu broj učesnika se povećavao, kao i gostiju i posetilaca. Od prvih svečanosti do danas u programu je učestvovalo više desetina profesora, lekara, sveštenika, kulturnih poslenika, članova udruženja književnika i pisaca iz cele Srbije. Pored njih, učestvovalo je i više stotina dece iz svih čačanskih škola. Svi oni su dali neizmeran doprinos manifestaciji “Svetosavske svečanosti”, ali i podizanju sveukupnog kvaliteta duhovnog, kulturnog i obrazovnog života Grada Čačka, naglasio je za naš list Đuro Ceranić, direktor Osnovne škole “Ratko Mitrović” i jedan od osnivača Udruženja građana “Svetosavske svečanosti”.

U realizaciji manifestacije “Svetosavske svečanosti” učestvuju sve obrazovne i ustanove kulture našeg grada, od osnovnih i srednjih škola, Muzeja, pa do Doma kulture, kao i ustanove koje se bave inkluzivnom nastavom. Glavni segmenti ove manifestacije su duhovne tribine, predavanja, koncerti, radionice, izložbe i scenski nastupi, a od prošle godine i “Svetosavski sajam” pravoslavne literature. S obzirom na to da je za program povodom Savindana bilo veliko interesovanje posetilaca, nekoliko entuzijasta, odnosno, ljudi različitih profesija koji već godinama planiraju i organizuju manifestaciju, nedavno je osnovalo Udruženje građana “Svetosavske svečanosti”. Pored Đura Ceranića, direktora OŠ “Ratko Mitrović”, među osnivačima su: Snežana Šaponjić Ašanin, etnolog Narodnog muzeja, Boban Mandić, ikonopisac, Aleksandar Vukadinović, arheolog, Ana Damljanović, rukovodilac Umetničke škole pri Mašinsko-saobraćajnoj školi, Ana Jakovljević, direktorka Ustanove za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju “Zračak”, Jovan Tošić, direktor Muzičke škole, Đorđe Radojković, veroučitelj, Marko Milošević, veroučitelj i saradnici Miroslav Vujanić, Milijan Ćeranić, direktor Pravoslavnog sportskog društva “Sveta Srbija” i Marija Žgun iz Rusije.  

– Manifestacija je već četiri godine pod pokroviteljstvom Grada Čačka, prvo je bila u okviru programa Turističke organizacije, a potom Doma kulture. Međutim, da bi manifestaciju podigli na viši nivo odlučili smo da osnujemo Udruženje građana, koje će se baviti realizacijom programa. Zbog aktuelne epidemiološke situacije ne možemo da organizujemo manifestaciju kao ranijih godina, odnosno, program koji je trajao dve sedmice uoči Svetog Save. Ali, kada se budu stekli uslovi u toku godine, organizovaćemo “Svetosavske svečanosti” po šesti put. Ideja za ovu manifestaciju je nastala pre šest godina u OŠ “Ratko Mitrović”, jer smo želeli da Savindan obeležimo na drugačiji način, a cilj je bio da dve sedmice pred Svetog Savu, škola i mesna zajednica u kojoj se nalazi, žive Svetosavskim duhom – objašnjava Đuro Ceranić.

Prve godine, u okviru ovog kulturno-duhovnog programa realizovani su radionica ikonopisanja, izložba i koncert učenika Muzičke škole. Međutim, programom, duhovno-kulturnom ponudom i obrazovnim sadržajem svečanosti su prevazišle prvobitno planirane okvire školske slave. Iz godine u godinu broj učesnika se povećavao, kao i gostiju i posetilaca. Od prvih svečanosti do danas u programu je učestvovalo više desetina gostiju iz cele Srbije, kao i više stotina dece iz svih čačanskih škola. Svi oni su dali neizmeran doprinos manifestaciji “Svetosavske svečanosti”, ali i podizanju sveukupnog kvaliteta duhovnog, kulturnog i obrazovnog života Grada Čačka, naglašava Ceranić i dodaje:   

– Na primer, posle 33 godine, 2019, u Čačku je gostovao ansambl “Renesans”, koji se decenijama bavi srednjovekovnom i duhovnom muzikom. Pre četiri godine smo organizovali koncert srpskih pravoslavnih pojaca iz Beograda, odnosno, najpoznatijih izvođača ove vrste muzike. U okviru tribine “Pravoslavlje i sport” gost je bio svetski šampion u xudou Nemanja Majdov. Tokom petih “Svetosavskih svečanosti”, prošle godine, u Domu kulture je održan koncert hora „Radost“, manastira “Sveta Jelena” iz Minska, glavnog grada Belorusije. Pored nastupa hora, imali smo izložbu ruske slikarke iz Sankt Peterburga Irene Selujanove, takođe, u Domu kulture. Organizovali smo i radionicu crkveno-slovenskog jezika, koju je vodila naša saradnica Marija Žgun iz Rusije. Zbog brojnih gostiju iz inostranstva možemo reći da je manifestacija međunarodnog karaktera.

Prema rečima našeg sagovornika, osnovni cilj “Svetosavskih svečanosti” je sabornost u Svetosavlju, zbog čega organizatori i žele da uključe što više institucija, udruženja i pojedinaca, kako iz Čačka, tako i iz Srbije i zemalja okruženja, ali i bratskih, pravoslavnih: “Na primer, sa Rusijom i Belorusijom smo ostvarili odličnu saradnju”.

Nela Radičević

Foto: Udruženje građana “Svetosavske svečanosti”

PODSEĆANJE: PRVI “SAJAM PRAVOSLAVNOG IZDAVAŠTVA”

Inače, prošle godine se manifestacija “preselila” u centar grada, iz OŠ “Ratko Mitrović” u više gradskih prostora, a mnogi događaji su održani u Domu kulture, Muzičkoj školi i sali čačanske Crkve.  

– Po prvi put u Čačku organizovali smo “Sajam pravoslavnog izdavaštva”, na kome su se pojavili najvažniji izdavači publikacija i knjiga u našoj zemlji, ali i iz okruženja, Crne Gore i Republike Srpske. Gostovali su brojni autori koji su promovisali svoje knjige. U Muzičkoj školi su organizovani koncerati mnogih sastava, horova, pevnica iz Beograda, a gostovala je i najpoznatija etno grupa “Đurđevi stupovi”. U sali parohijskog doma čačanske Crkve održane su tribine, a na nekoliko lokacija u gradu radionice za decu. Za šest godina je organizovano desetak radionica, od kojih su najznačajnije: ikonopisačka, arheološka, guslarska, crkvenog pojanja, tkanja, veza i makramea, kaligrafska, izrade crkvenih brojanica i inkluzivna radionica za korisnike ustanove “Zračak” – podsetio je Đuro Ceranić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.