Grad Kultura Kultura

Отворена изложба ,,Јутарњи лет за Месец“ аутора Миленка Савовића

Отворена изложба ,,Јутарњи лет за Месец“ аутора Миленка Савовића

Извор: Уметничка галерија „Надежда Петровић“

Фото: Данијел Микић

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ у Чачку уприличила је  у петак, 30. јуна мултимедијалну изложбу  ,,Јутарњи лет за Месец“, аутора Миленка Савовића, мајстора фотографије Фото савеза Србије. Изложбу су пред бројним посетиоцима и познаваоцима дела Миленка Савовића отворили кустоскиња изложбе – Мирјана Рацковић, професор фотографије на Факултету примењених уметности у Београду – Александар Келић и заменик директора Уметничке галерије ,,Надежда Петровић“ – Предраг Живковић. 

Најпре се обратила Мирјана Рацковић појаснивши зашто је Галерија је изабрала да сада представи Савовићев рад и изложбу баш у оквиру пројекта ,,Чачак национална престоница културе 2023“, сегмент ,,На калдрми“.

,,Фотографије којом са Савовић бави има за један од циљева истоветан онима које  Галерија негује а то је предност садржајног над формалним. Дакле његове фотографије нису само уско техничко технолошки прецизне већ и садржајне, са причом, наративом. Као саставни део пројекта изложбе представићемо и фотомонографију која садржи поред фотографија и ауторске есеје о уметности фотографије где се Савовић осврће на контекст, емоцију, садржај и све оно што чини његов приступ фотографији“ закључила је Рацковић.

Затим је реч узео рецензент фотомонографије Александар Келић. Он је нагласио изузетност изложбе из позиције коју је Савовић препознао у промени приступа у односу на 20. век и у односу на његове почетке.

,,Направљен је отклон у односу на време у коме живимо, на дигитално време и мноштво могућности у фотографији, све оно што је фотографија данас. Можемо видети и аналогне и дигиталне, црно беле и колор фотографије које су испринтане на различите материјале као и фотографије које ће бити пројектоване. Тај  емотивни однос према фотографији је оно што заправо чини њега изузетним фотографом у српској фотографији где има своје значајно место.“

Изложбу је отворио заменик директора Уметничке галерије ,,Надежда Петровић“ – Предраг Живковић.

,, Заиста ми је велико задовољство да ову изложбу отворим, јер је Миленко Савовић и поред свог личног рада, значајно допринео и квалитету рада наше установе током година и надам се да ћемо још доста пројеката реализовати у будућности.“ 

Живковић је овом приликом јавно  објавио и да је Миленко Савовић од скора добитник награде за животно дело Фото савеза Србије а затим и званично отворио изложбу. 

Промоција фотомонографије Миленка Савовића најављена је за 27. јул.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.