Ivanjica Region

ПОБЕДИЛИ ТАКМИЧАРИ ИЗ ПЉЕВАЉА И БРУСА

  Пише: Јелена Савић

ПОБЕДИЛИ ТАКМИЧАРИ ИЗ ПЉЕВАЉА И БРУСА

На 28. Јаворском сабору двојничара и извођача на старим инструментима Србије, одржаном у недељу у Кушићима, тријумфовали су двојничар Радослав Станић из Пљеваља (Црна Гора) и фрулаш Јован Бургић из Бруса. Награђени су продуженим викендом у хотелима „Мона“ на Кушићима и „Парк“ у Ивањици.

-Победници Сабора (фото: Инфо лига)

Овогодишњи Јаворски сабор окупио је 45 такмичара из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Надметало се десет двојничара и 35 свирача на старим инструментима. О победницима је одлучивао жири у саставу: професор етномузикологије Дејан Чекановић и музички продуцент Добрица Андрић из Крагујевца и професорка музичке културе из Ивањице Анита Пешић Ивковић.

У категорији старијих двојничара прво место је припало Радославу Станићу из Пљеваља (Црна Гора) који је одсвирао песму „Бејтуране јадо“ и „Руменка“ коло, а у млађој категорији Марини Стевановић из Палежнице код Љига за песму „Обраше се виногради“ и „Златиборско коло“.  Најбољи извођачи на старим инструментима су Јован Бургић из Бруса на фрули (песма „Радо, кћери Радо“ и коло „Српске кокице“) у старијој категорији, а  Селена Лазаревић  из Бруса на фрули и окарини (песма „Стани, стани Ибар водо “  и коло  „ Колубарски вез“) у млађој.

Друго место у категорији двојничараосвојио је Страхиња Славковићиз КУД-а „Плави невени“ из Фоче (Република Српска).  Другопласирани у старијој категорији извођача на старим инструментима је Љубо Мијајловићиз Рашке на дугој свирали,  а у млађој фрулашНовак Стојановићиз Бруса.

На трећој позицији у категорији двојничара нашао се Радослав Арсенијевићиз Јовановца код Крагујевца. Трећепласиране међу инструменталистима су фрулашице из Бруса Марина Стевановићу старијој и Емина Марјановићу млађој категорији.

Селена Лазаревић и Јован Бургић из Бруса проглашени су за најбољи дует на фрули, док су њихове суграђанке седмогодишње Симона Кљајић и Јана Марјановић најмлађе учеснице.

Посебно радује учешће младих свирача на старим инструментима који на најлепши начин чувају традицију и културолошки идентитет Србије.

У ревијалном делу док је жири оцењивао такмичаре, посетиоце  манифестације забављали су: фолклорни ансамбл КУД-а  „Моравица“ мушка певачка група „Плави невени“ из Фоче, мајстор двојница Предраг Николић, здравичар Милан Дамљановић, песник Живомир Петровић Пуринко, дует Новка и Драган Петровић из Рашке и оркестар „Кубура бенд“.

Организатори манифестације су: Дом културе Ивањица, МЗ Кушићи и ОШ „Мајор Илић“ а покровитељ манифестације општина Ивањица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.