Kultura Kultura

Представљање софтверског решења за обраду уметничких предмета у музејским установама

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ је била домаћин презентације stand alone апликације, софтверског решења за обраду уметничких предмета у музејским установама.

Креативни тим Галерије Матице српске, као матичне установе Републике Србије за музејске установе галеријског типа, привела је крају посао на формирању јединствене апликације намењене галеријама које поседују уметничке збирке. Апликација омогућава формирање базе података за галеријске установе у складу са Законом о музејској делатности и Правилником о вођењу документације, а на основу Смерница за дигитализацију културног наслеђа у Републици Србији из 2017. године и Правилника о ближим условима за дигитализацију културног наслеђа из 2018. године утврђеног од стане Министарства културе и информисања у процесу дигитализације музејских фондова. 

На основу наведених уредби дигитализација културног наслеђа у Србији је у поодмаклој фази (кроз IMUS програм), с тим што се је у том процесу  констатован проблем за установе галеријског типа које нису само изложбени павиљони већ поседују сопствене збирке, односно највише проблема је било код галерија које се баве савременом уметности. Израдом ове наменске  апликације тај проблем ће бити решен, а унос мета података који се односе на музеолошку обраду предмета омогућиће већу доступност културног наслеђа.

У поздравном обраћању Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије „Надежда Петровић“, је изразио задовољство да је „Министарство културе препознало потребу и подржало колеге и креативни тим из Галерије Матице српске и да данас имамо апликацију која ће свима нама који у префиксу установе имамо назив Галерија, а у ствари смо уметнички музеји допринети лакшем пословању, доступности и видљивости наших збирки и да се у процесу дигитализације можемо несметано усагласити са музејима који већ имају софтвер по коме раде“.

Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, је нагласила да је апликација прошла проверу у њиховој установи, да се показала као изузетно једноставна за рад, корисна за разне претраге музејских збирки и оптимална у смислу могућности складиштења великог броја података, фотографија и архиве.

По позиву сектора за културно наслеђе и дигитализацију Министарства културе, презентацији су присуствовали стручњаци из галеријских установа које поседују музејске фондове из целе Србије којима је апликација намењена. Поред тима Галерије Матице српске који је водио презентацију и домаћина Уметничке галерије „Надежда Петровић“ презентацији су присуствовали представници из Галерије слика „Сава Шумановић“ из Шида, Галерије Милан Коњовић из Сомбора, Центра за културу „Вук Караџић“ из Лознице (Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић), Модерне галерије из Ваљева, Фондације Милена Павловић Barilli из Пожаревца, Музеја наивне уметности „Илијанум“ из Шида, Галерије Лазар Возаревић“ из Сремске Митровице, Савремене галерије из Зрењанина, Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића“ из Ваљева и Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине. По завршетку презентације која се односила на упутства о имплементацији и коришћењу, апликација је додељена свим музејским установама галеријског типа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.