Projekti Socijalno preduzetništvo - šansa ili neizvesnost

НЕОПХОДНА СРЕДСТВА И ЗА СОЦИЈАЛНО ПРЕДУЗЕТНИШТВО

Већ осам година у Чачку постоји Фокус група у чијем је средишту деловања достојанствен рад, односно ширење знања о радном праву. Састављена је од представника цивилног и јавног сектора и синдиката. Осим одржавања едукативних радионица на тему ”Радна права у локалној заједници”, један важних задатака је и примена законских прописа и развој социјалног предузетништва. Да би у потпуности били остварени, неопходна је помоћ читаве заједнице, али и свих нивоа власти, државе, градова и општина.

Ради боље примене закона о социјалном предузетништву, Фокус група је поднела захтев градским властима у Чачку да у у буџету за наредну годину буду предвиђена средства и за развој социјалног предузетништва у нашем граду.

Фото: В. Ђоковић

– Надамо се да ће наша иницијатива бити прихваћена. Град Чачак је често био пионир у развоју иновационих идеја која су доприносила развоју локане заједнице – подсећа Мирјана Станојевић, чланица Фокус групе и председница Удружења дистрофичара Моравичког округа.

Свака иницијатива је важна и због значаја социјалног предузетништва. У тој области би првенствено требало да буду запослени људи који тешко долазе до посла, особе са инвалидитетом, самохране мајке, жене старије од 45 година, Роми, млади. Делатност таквих предузећа била би корисна за све.

– Социјално предузеће производи робу и услуге за остварење профита, али чини добра дела ради стварања бољег, хуманијег друштва. Доприноси развоју економије засноване на солидарности и на тај начин помаже државама да постигну многе кључне циљеве, попут стварања и очувања радних места, руралног развоја, заштити животне средине. У основи свих интервенција државе, градова и општина требало би да буде подршка социјалном предузетништву и да оно буде на адекватан начин препознато и подржано мерама које ће му обезбедити самосталан и несметан развој.  Агенда 30, чији је потписник и наша држава, предвиђа и три важне димензије одрживог развоја, економски раст, социјалну инклузију и заштиту животне средине. Тако се оснивање социјалних предзућа намеће као приоритет. Нема сумње, ако будемо имали више заједница које су праведне и одрживе, одговорне, солидарне и међусобно повезане, онда ће доћи до одрживог развоја, не само у локалним срединама, него и шире – подсећа Мирјана Станојевић на неке основне постулате социјалног предузетништва.

Новоусвојени Закон о социјалном предузетништву није јасно предвидео начин финансирања таквих предузећа. Зато је започета израда програма у коме би и та ставка требало да буде јасно назначена. С обзиром да је реч о области која код није довољно позната, израда Програма социјалног предузетништва би могла да потраје. Али, пре него што много тога буде прецизније одређено, значајна је свака подршка, нарочито локалне самоуправе и грађана. Да би и она била правилно усмерена, неопходно је да људи сазнају о социјалном предузетништву, које је код нас још увек прилично непозната област. Тако би куповали робу тих предузећа или користили њихове услуге и тако јачали солидарну економију у својој средини.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.