Милан Бојовић, директор ЈП „Градац“ Чачак
Selo

ПРИ КРАЈУ САНАЦИЈА КЛИЗИШТА У ЈЕЖЕВИЦИ

ПРИ КРАЈУ САНАЦИЈА КЛИЗИШТА У ЈЕЖЕВИЦИ 

ЗАВРШЕТАК РАДОВА КРАЈЕМ СЛЕДЕЋЕ СЕДМИЦЕ 

Подизање нивоа Јежевачке реке због обилнијих падавина током децембра проузроковало је оштећење десне обале и поткопавање општинског пута који од Заблаћа води ка месним заједницама Јежевица, Бањица и Рајац, као и манастирима Јежевица и Стјеник. Тренутно се гради потпорни зид који ће спречити даље поткопавање обале и урушавање коловоза. Радови ће бити завршени до краја следеће седмице, а до тада, саобраћај ће се одвијати наизменичним пропуштањем возила из једног и другог смера. 

Милан Бојовић, директор ЈП „Градац“ Чачак

– Захваљујући ЈKП „Моравац“ из Мрчајеваца, предузели смо хитне мере у смислу прочишћавања корита реке, као вид превентивне активности, а након стварања повољних временских услова за извођење радова у самом кориту реке, кроз уговоре о одржавању асфалтних путева на сеоском подручју са предузећем „Ратко Митровић“ започели смо изградњу бетонског потпорног зида који ће заштитити саобраћајницу и десну обалу реке од даљег урушавања, како би се сачувала и саобраћајница и безбедност свих учесника у саобраћају. До урушавања обале и поткопавања пута дошло је на самом споју реке и пута. Била је угрожена безбедност учесникау саобраћају, тако да смо одмах поставили привремену саобраћајну сигнализацију и започели радове који ће бити завршени до краја следеће недеље, што ће омогућити нормално одвијање саобраћаја на овом путном правцу. Радови се изводе у самом кориту реке, а када почну да раде асфалтне базе биће урађена и санација коловоза – рекао је Милан Бојовић, директор ЈП „Градац“ Чачак и додао да се саобраћај на деоници где се изводе радови тренутно одвија наизменичним пропуштањем возила, а у случају да се јави потреба за поптуном обуставом саобраћаја, постоје алтернативни правци којима се може заобићи место санације клизишта. 

Поред локацијена којој се гради потпорни зид, постоји још неколико критичних тачака у сливу Јежевачке реке, на којима у случају великих бујичних вода може доћи до урушавања обала и оштећења коловоза, те ће, како наводи Бојовић, у нарендом периоду бити предузете неопходне превентивне мере у циљу спречавања таквих појава.

– Приликом извођења ових радова уочили смо да низводно од оовог места постоји неколико локација које су на сличан начин, али у мањој мери угрожене, тако да ћемо у сарадњи са ЈКП „Моравац“ из Мрчајеваца прочистити корито реке у тим критичним деловима. Истовремено ћемо из планираних градских средстава намењених за уређење водотокова другог реда интервенисати, пре свега, на оваквим и сличним локацијама на територији ове месне заједнице, али и читавог града, односно, на свим местима где су се овакви проблеми појављивали у ранијем периоду и где уочимо овакве  ситуације – навео је директор ЈП „Градац“. 

Наташа Вујашевић, мештанка Јежевице, навела је да је Јежевачка река изузетно непредвидива и да су бујичне воде већ проузроковале више одрона који су јако брзо санирани

– Још прошле године је евидентиран проблем на овој локацији. Јавно предузеће „Градац“ и локалне власти јако брзо су послале екипу која је проблем констатовала и дала предлог да се одрон санира. Постављена је и одлична сигнализација, јер ми, мештани, знамо каква је ситуација на путу, али случајни пролазници не знају. Јелица је постала изузетно атрактивна планина, привлачи доста људи, љубитеља планинарења или рекреације. Долазе људи и из других крајева Србије, пролазе већи аутобуси, што може довести и до неких несагледивих последица. Задовољни смо брзом рекацијом надлежних, јер овим путем пролази и ђачки комби који одвози и довози децу – рекла је Вујашевић.

Радован Терзић, председник МЗ Бањица, нагласио је да је овај путни правац изузетно значајан не само за мештане Јежевице, већ и за житеље Бањице и Рајца, а уједно и драгачевских села Горачићи и Губеревци. Он је захвалио надлежнима у градској власти и ЈП „Градац“  што су брзо реаговали, како би се одрон и оштећење пута што пре санирали у интересу безбеднијег одвијања саобраћаја.

Иначе, вредност укупних радова износи око 6,5 милиона динара са ПДВ-ом, а финансира их Град Чачак из средстава која су опредељена за одржавање путне инфраструктуре на сеоском подручју.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.