Aktuelno Grad

Rekonstruisana komunalna i putna infrastruktura za manastir Blagoveštenje

Predstavnici Grada su svoj radni dan u utorak završili u jednoj od najpoznatijih i najposećenijih svetinja Srpske Svete Gore manastiru „Blagoveštenje“, za koji je ove godine iz gradskog budzeta izdvojeno oko pet miliona dinara, kako bi se uradila kanalizacija i prilaz manastiru, ono što je sestrinstvo Blagoveštenja navelo kao prioritete.

– Obećali smo da ove godine uradimo fekalnu kanalizaciju, ono što je bilo najneophodnije za manastir Blagovestenje, zatim m atmosfersku kanalizaciju, potporni zid dužine 180 metara i prilaz manastiru, od 150 metara. Obećanje koje smo dali ispunili smo preko JP „Gradac“. Naredne godine smo u obavezi da uradimo idejno rešenje i projekat za parking u porti manastira Blagoveštenje – rekao je gradonačelnik Todorović.

Igumanija manastira Blagoveštenje Mihaila Pantić naglasila je da je sestrinstvo koje je u manastir došlo pre dve godine zateklo veoma loše stanje i zahvalila što su data obećanja ispunjena. Ali, kako je rekla trebalo bi uraditi još stvari kako bi manastir mogao i dalje sam da se izdržava, a i primi sve goste koji u njega veoma često dolaze.

– Bilo bi poželjno da izradimo manastirski bunar, kako bi manastir imao svoju pijaću vodu. Potrebno je odraditi prostorije u okviru konaka, u kojima bi se mogle izvoditi radionice za rukodelje od kojih bi manastir mogao da se izdržava. Imamo dosta posetilaca, tako da bi nam bilo bitno i da imamo parking, što nam je gradonačelnik i obećao – rekla je igumanija.

Todorović je naglasio da će se u narednom periodu raditi i na prilazima ostalim manastirima u ovom kraju, kao što su manastiri Vaznesenje, Stjenik, Sretenje i Svete Trojice, jer, kako je istakao, Grad ima nameru da da pun doprinos kako samom životu u manastirima, tako i gostima Ovčarsko – kablarske klisure i samoj turističkoj ponudi Čačka.

Оставите одговор