Kultura Kultura

Сарадња Чачка и Ријеке, две престонице културе

Сарадња установа културе градова Чачка и Ријеке: две престонице културе

Протеклог викенда делегација из Чачка посетила је град Ријеку наставивши  досадашњу успешну сарадњу између ових градова.

Поред представника различитих институција делегацију Чачка испред културних установа представљао је директор Уметничке галерије ,,Надежда Петровић“ Бранко Ћаловић: 

-Приликом ове посете одржан је састанак на којем је било речи о могућностима проширења сарадње и реализовања заједничких пројеката из области културе између бивше  Европске престонице културе – Ријеке и будуће националне престонице културе – града Чачка. Први кораци су већ начињени, па су склопљени и договори о реализацији изложбе ,,Девојка из града“ о нашој великој уметници Соњи Савић,  за чији је легат задужена Уметничка галерија ,,Надежда Петровић“.

У марту ове године Српско народно вијеће је у  сарадњи с Кином Тушканац, Југословенском кинотеком из Београда и Амбасадом Републике Србије у Загребу уприличило  манифестацију ,,Поново ради биоскоп”, која је овога пута била посвећена глумици Соњи Савић. Приказано је осам познатих југословенских филмова у којима је глумила Соња, и уприличена изложба ,,Девојка из града”. У току лета и јесени, сличан програм биће спроведен у организацији Српског националног вијећа у Хрватској, ретроспектива филмова Соње Савић и изложба биће представљени у Ријеци и Сплиту, као део сарадње Уметничке галерије ,,Надежда Петровић“  и СНВ у Хрватској.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.