Grad Kultura

ŠARENA JESENJA KULTURNA PONUDA

 

NAJAVA KULTURNIH DEŠAVANJA ZA OKTOBAR U ČAČKU

ŠARENA JESENJA KULTURNA PONUDA

Jesen i prohladno dani, utiču i na veće interesovanje za kulturne događaje. U skadu s tim je i oktobarska kulturna ponuda: „Dečja nedelja“, bogat književni program pred Sajam knjiga, kvalitetna filmska ponuda, odličan koncert tradicionalne muzike, interesantne izložbe…

Čini se da su lepi dani iza nas, mada i jesen u oktobru ume da iznenadi. U svakom slučaju, čačanske institucije kulture su se potrudile da u mesecu kada lišće opada i dolaze prvi hladni dani, svojim programima zainteresuju što veći broj Čačana.
Mislilo se i na najmlađe, očekuje nas Dečja nedelja, a i Dečji oktobar – program Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ za najmlađe.
Pođimo redom: Dom kulture u okviru Dečje nedelje poklanio je osnovcima druženje sa pesnikom za decu Blagojem Bakovićem (2. oktobar), a Školska uprava Čačak u utorak, 3. oktobra, u Domu kulture organizuje „Raskovnik – raskuj svoje znanje“- program proistekao iz rada sa talentovanom decom.
Gradska biblioteka u Dečjoj nedelji, od 2. do 6. oktobra, organizuje grupne posete predškolaca i učenika mlađih razreda osnovne škole, a od 9. do 31. oktobra na redu je „Dečji oktobar“ – realizacija kviza znanja „Bibliogenijalci 2017“, u saradnji sa PU „Radost“.
Otvaranje izložbe „Ivo Andrić 125 godina od rođenja“, očekuje nas 9. oktobra.
Gradska biblioteka organizuje 18. oktobra, u 19:00 časova, u Klubu Doma kulture, predavanje „Genocid ili antiterorizam – Gorski vijenac, pred savremenim ideologijama“, predavanje Milice Vučković.
U oktobru nas očekuje i bogat filmski program.
Već u ponedeljak 2. oktobra startuje novi ciklus Filmskog programa Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, koji nam od 20:00 u galerijskom prostoru (Ulica cara Dušana 6) predstavlja stvaralaštvo Sabolča Tolnaia, reditelja. Gosti: autor i Ivan Veselinović. Prikazuju se kratkometražni igrani filmovi: „Cveće zla“ i „Minotaur“.
Filmski i video program UG „Nadežda Petrović“, koji podržava i Ministarstvo kulture, nastavlja se 9. oktobra projekcijom nagrađenih filmova sa ovogodišnjeg Montenegro Film Festivala, Herceg Novi, dokumentarna selekcija. Očekuje nas i 16. oktobra autorsko veče Jelene Gavrilović, gost Nevena Matović. Projekcija nagrađenih filmova sa festivala „Kratka forma“, Gornji Milanovac, zakazana je za 23, a autorsko veče Igora Simića za 30. oktobar.
I Filmski i video program Doma kulture se odlično pripremio za ovaj mesec. Očekuju nas premijere nekoliko zapaženih filmova: „Borg i Mekinro“, koji prati razvoj dve teniske karijere, Bjorn Borga i Džona Mekinroa. Film je režirao švedski reditelj Janus Mec Pederson. Uloge proslavljenih tenisera tumače: Šaja Lebuf i Sverir Gudnason (6. i 7. oktobar, od 18:00). U istom periodu, samo od 20 časova, očekuje nas uzbudljiva avantura „Gadna gomila“, sa Kijanom Rivs, Džim Kerijem, Suki Voterhaus.
Prava filmska poslastica nas očekuje u drugoj polovini meseca, 18. i 19. oktobra, ruski film „Ana Karenjina, sećanja Vronskog“, režija Karen Šahnazarov (od 18 časova), a od 20.30 časova publika može gledati pobednika Berlinskog festivala, film“Na duši i telu“, mađarske rediteljke Ildiko Enjedi.
Ljubitelji pozorišta mogu uživati u drami „Papagaj“, slavnog Danila Kiša, koja je do sada samo jednom izvođena, a za ovu priliku ju je pripremila grupa studenata glume, utorak, 10. oktobar, u 19:30, Klub Doma kulture. Za one koji vole tekstove Mirjane Bobić Mojsilović, predstava „Suze su OK“, režija Milan Karadžić, izvođenje Zvezdara tetra. Igraju: Tanja Bošković, Rade Marjanović, Milan Caci Mihailović (sreda, 11. oktobar).

Za sve one koji vole Bilju Krstić i Bistrik, koncert povodom novog albuma „Svod“, petak, 20. oktobar, velika sala Doma kulture, u 20 časova.
Dom kulture će u Likovnom salonu i srednjem holu predstaviti i izložbe Lane Tikveše i Katarine Lazić (14. 10), izložbu slika „Molekuli lepše budućnosti“, Zorana Tešanovića (24. 10), izložbu fotografija „Foto – safari Tara“ (srednji hol, 16. 10.) i Mali format, ULUPUDS-a (srednji hol 23. 10).
Najvernija publika Doma kulture, posetioci Kulturno – obrazovnog programa, ima čemu da se raduje. Veče sa Ivanom Gajšekom, autorom „Agape antologije“ i istoimene, slavne tv emisje na TV Studio B (velika sala, 9. 10). a na samom kraju meseca, 31. 10, još jedna zvezda Studija B – novinar Velja Pavlović.
I za kraj, još uvek možete pogledati u Galeriji Narodnog muzeja izložbu radova dece iz hraniteljskih porodica – „Letnja škola narodne tradicije“.

Dušan Darijević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.