Projekti Prva prestonica kulture - baštinik novih vrednosti

СПЕКТАКЛОМ У ПРВУ НАЦИОНАЛНУ ПРЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ

МИРОСЛАВ ПЕТКОВИЋ, МЕНАЏЕР ПРОЈЕКТА „ЧАЧАНСКА РОДНА“, ПОВОДОМ ОТВАРАЊА ПРОГРАМА У УТОРАК НА ГРАДСКОМ ТРГУ

Церемонија спектакуларног отварања Програма „Чачанска родна“ – Чачак – Престоница културе Србије 2023. биће одржана у уторак, 21. марта у 20 часова, на Градском тргу у Чачку, великим мултимедијалним драмско – музичким спектаклом, под називом „Све боје слободе“, чиме и званично постајемо прва Национална престоница културе. На стотинама квадрата бине и на лед екранима, више од 100 учесника и познатих извођача у програму, испричаће Србији и свету причу о нашем Чачку, рекао је за „Чачански глас“ Мирослав Петковић, помоћник градоначелника за друштвене делатности, менаџер пројекта.

Мирослав Петковић

– „Престоница културе Србије“ је развојни стратешки пројекат Министарства културе, усмерен ка децентрализацији културног живота, равномерном културном развоју и једнакој доступности културних садржаја у целој земљи. Кроз овај пројекат, локалне самоуправе добијају могућност да изграде и обнове инфраструктуру у области културе. Пројектом је предвиђено да након завршетка године реализације, буде јасно видљив легат спроведеног процеса и да се настави дугорочни план развоја локалне заједнице у области културе – истиче менаџер пројекта „Чачанска родна“ Мирослав Петковић и подсећа да је Чачак град културе и уметности, спорта, град препознатљиве архитектуре и богатог споменичког наслеђа, атрактивне туристичке дестинације – Овчарско-кабларске клисуре, изузетне гастрономске понуде, културних и традиционалних манифестација, град Надежде, Диса, војводе Степе, Танаска Рајића, Соње Савић, Пурише Ђорђевића, Мише Радивојевића, град Радмила Мишовића, Драгана Кићановића, Жељка Обрадовића, Боре Чорбе, Точка, Мирослава Илића…
Петковић констатује да је култура у великој мери обликовала идентитет нашег града, који је хетроген, раслојен на више особености, које формирају идентитетске карактеристике наше средине. На његово обликовање утицале су многе знамените личности уткане у историју и идентитет нашег града из чега је проистекао и сам назив пројекта којим је Чачак завредео титулу прве Националне престонице културе.

– Управо то је била наша идеја за креативни и радни мото прве Националне престонице културе – „ЧАЧАНСКА РОДНА“, насловљен по најпознатијем сортименту шљиве у Србији, насталим у Институту за воћарство у Чачку. Идејни концепт базира се на вредностима које чине људи нашег града, везани за њега рођењем, животом или стварањем, афирмисани кроз рад, успехе и признања, личностима артикулисаним кроз делатност установа културе или манифестацијама основаним њима у част. Најважнији резултат за град Чачак, који ће донети година Престонице културе Србије биће видљив кроз ново брендирање града и укупну модернизацију локалне самоуправе која ће се уз помоћ културе трансформисати у савремено динамично градско средиште – истиче Петковић и наводи сумиране чињенице програма који ће бити реализован пројектом Престонице.

Сазнајемо да ћемо током ове године имати прилику да уживамо у више од 90 програма у којима ће бити ангажовано чак 4.730 уметника и учесника, од којих је 561 гост из иностранства. Сарадња је остварена са 121 организацијом које ће бити укључене у реализацију програма, а 48 су изван граница Републике Србије и та листа није коначна, сматра Мирослав Петковић, јер каже, „многи желе да нас подрже и буду укључени и највећу културну манифестацију у 2023. години“.

Он подсећа да је ово и година бројних јубилеја, који ће бити обележени сјајним програмима, један од њих је и 60. Дисово пролеће, начијем отварању ће наступити непоновљиви Раде Шербеџија.

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ ће у оквиру бројних програма обележити Светски дан дечје књиге, организовати поетско-ликовну радионицу, промоцију сабраних дела Александра Ристовића, поетски маратон, поетско-музичко вече посвећено Нику Кејву, отворити Музеј поезије и Легат Бранка В. Радичевића.

Народни музеј ће приредити бројна предавања (о кнезу Страцимиру, краљици Драги Обреновић, Танаску Рајићу, Јовану Обреновићу, војводи Степи, браћи Глишић, др Драгиши Мишовићу, војводи Раку Левајцу), мултимедијалне изложбе, позоришне представе о људима који су обележили историју овог дела Србије и за слободу жртвовали много тога, па чак и свој живот („Круна Јованова“, „Ветар и заставе“, „Шах-мат“ и „Ненаписана писма“), представити археолошка ископавања кроз пројекат „Град испод града“.

Уметници из маргинализованих група приказаће своје радове у оквиру „Арт дијалога“ у организацији Центра за визуелна истраживања „Круг“.

Програми из серијала „Чачански расадник“ су, између осталог, посвећени портретима глумца Милутина Милошевића и сликара Михаила Ђоковића Тикала, примадони Радмили Бакочевић, али и плесним клубовима „Луна“ и „Star Dance“. У новембру ће нам се изложбом слика, промоцијом књиге и концертом представити Ненад Марић – „Краљ Чачка“. Мајстори уметничке фотографије из нашег града ће се представити кроз „Причу о фотографији“ и 21. Дане фотографије у Србији.

Уз звуке чувеног бенда „Кал“ и „Pretty Loud“, обележићемо Бибију, ромску заштитницу, исцелитељку и још увек неканонизовану ромску светицу, као и Светски дан Рома, организоваћемо Фестивал Ромског филма (ФРОМ).

Очекује нас „Пролећно анале“, традиционална ликовна манифестација, која је први пут одржана пре 30 година. У оквиру програма „Уметност на Морави“, гледаћемо представу „Острво“, Градског позоришта Чачак, изложбу „Варљиво лето на Морави“, документарну изложбу о Олги Јеврић, као и постављање њене прве скулптуре у јавном простору „Распон у тензији“. У мају ће бити изведена копродукцијска позоришна представа БИТЕФ театра и Градског позоришта Чачак „Соња“, посвећена Соњи Савић, у режији Андраша Урбана.

Немања Радулови, фото: Север Золак

Мултимедијални програм „Корзо“ и „Пијаца успомена“, преко мини представа и биоскопске пројекције у хотелу „Крен“, (сада хотел Београд), до поставке старе градске кафане, кроз десеточасовни програм, воде нас у прошлост града на Морави.

Фестивал посвећен најпознатијој воћној ракији, одржаће се 27. маја, када ће бити проглашене и промовисане најбоље српске шљивовице из 2022. године.

Удружење „ДУК“ покреће ове године нови фестивал под називом „Узлет“, окренут младима и њиховим културним потребама. На фестивалу „ПриЧа“ слушаћемо најпознатије бендове из земље и региона, али и сјајне демо бендове, представити књиге о музици, књигу Зорана Предина, изложбу цртежа Давора Гобца и изложбу рок фотографија Брајана Рашића, набраја неке од планираних садржаја Петковић и додаје:

 – У центру Чачка наступиће Симфонијски оркестар и хор РТС-а, који ће под диригентском палицом маестра Бојана Суђића извести „Кармину Бурану“, композитора Карла Орфа, слушаћемо Мирослава Илића, Ану Бекуту, Јелену Томашевић и Душана Свилара у програму „Моравско предвечерје“, у пратњи Уметничког ансамбла Министарства одбране Србије „Станислав Бинички“, а 11. јула нас очекује спектакуларни концерт „господара виолине“ Немање Радуловића и Double Sensоркестра.

Почетак јула је резервисан за духовну ренесансу Овчар Бање, духовну академију, концерт нишке Црквено певачке дружине „Бранко“, предавања великодостојника Српске православне цркве, ликовне, музичке и књижевне радионице за децу, изложбу дечијих радова… Октобар је традиционално предвиђен за манифестацију „Дани патријарха Павла“.

Током лета приредићемо изложбу „Свом милом Требињу“, колекцију славног песника и дипломате Јована Дучића и изложбу требињског уметника Игора Бошњака, као и Међународни симпозијум „Уметност и папир“ са четири догађаја и 70 учесника. Наравно, и ове године ће бити одржан надалеко познат Сабор фрулаша „Ој Мораво“ у Прислоници, „Етно фест“ ће угостити културно-уметничка друштва из Палестине, Турске, Грчке, Индије, Израела и Шри Ланке. Завртећемо по 14. пут Фестивал амбијенталне музике „Карусел“ са бројним гостима из иностранства. У августу ће нам више од 50 музичара и певача приредити Рок оперу – два сата чистог ужитка, пројекат хора и оркестра Опере Српског народног позоришта из Новог Сада, а највећа звезда поп музике са ових простора Здравко Чолић, наступиће на Градском тргу 2. септембра.

У Културном центру пратићемо „Дане калиграфије“, Фестивал кратког документарног филма „Интеракција 2023.“, Међународни фестивал анимираног филма „Аниманима“. Посебно место заузима мултимедијална изложба „Слобода – Чачак“, посвећена компанији „Слобода“, која ове године обележава 75 година постојања.

Месец септембар је посвећен једној од највећих глумица рођених у нашем граду Соњи Савић, као и програму о знаменитим женама у Србији – Надежди Петровић, Милени Павловић Барили, Милунки Савић, Исидори Секулић, Ксенији Анастасијевић и многим другим хероинама.

Бићемо домаћини Међународне конференције о одрживом развоју и екологији. Приредићемо „Римски времеплов“, велики концерт Музичке школе „Др Војислав Вучковић“ поводом 70 година од како је у граду на Морави почела да ради ова образовна институција, представу „Слобода говора“, насталу на основу романа добитника НИН-ове награде, чачанског писца Владана Матијевића у извођењу ГПЧ.

У Градској библиотеци ће кроз репрезентативну изложбу бити обележено шест деценија развоја и живота часописа „Градац“, а пред крај године ће бити организован програм „Воз културе“, који ће повезати прву националну престоницу културе Чачак и Ужице, које ће ову титулу носити 2024, али и Ваљево и Пожегу, који су повезани са Чачком железничком пругом.

У децембру ће бити одржано 9. Бијенале визуелних уметности у Чачку, као и презентација будућег археолошког парка на месту насеља Градина.

Бројним програмима обележићемо 150 година од рођења легендарне сликарке Надежде Петровић, изложбама у Народном музеју Србије, Галерији „Божидар Јакац“ у Словенији, Музеју савремене уметности у Бањалуци, Галерији савремене ликовне уметности у Нишу и, наравно, у нашој Уметничкој галерији, 11. октобра, на дан Надеждиног рођења. Предвиђене су и бројне изложбе, радионице, едукације за децу.., набраја менаџер овог импозантног пројекта.

– Као легат прве Националне престонице културе, наш град ће бити богатији за потпуно реконструисану Хаџића кућу у којој ће бити отворен „Етнолошки музеј“ са сталном поставком „Градска кућа“ и предметима који су чинили живот грађанског Чачка из друге половине 19. и првих 30 година 20. века. „Музеј кошарке“, свакако ће бити права атракција за све Чачане, али и госте нашег града. „Град испод града“ у дворишту „Народног музеја“ биће атрактиван простор за упознавање археолошки поткрепљене историје нашег града, али и могућност да се посетиоци упознају са теренским стручним и научним истраживањима. Ново двориште и партер УГ „Надежда Петровић“, биће ново место окупљања свих генерација. Реконструкцијом Улице цара Душана, створићемо могућност да сви посетиоци уживају у јединственом музејско – галеријском комплексу, који остављамо у наслеђе будућим генерацијама.

Поносни на наш град, на његову историју, традицију и културу, на све његове људе, позивамо вас да заједно, као и до сада, будемо добри домаћини свим учесницима у програмима и свим гостима прве Престонице културе Србије – рекао је, у знак добродошлице, у име локалне управе, менаџер овог садржајног пројекта Мирослав Петковић.

Зорица Лешовић Станојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.