Grad

U ČAČKU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Svečanom Sednicom i uručenjem zahvalnica za izuzetno angažovanje, gradski Štab za vanredne situacije u Čačku obeležio je Međunarodni dan civilne zaštite. Grad Čačak je dodelio zahvalnice za učešće u akcijama zaštite i spasavanju i unapređenju sistema civilne zaštite pripadnicima jedinica Civilne zaštite, kao i preduzećima i ustanovama.


Jedinice civilne zaštite pored operativnih mera u toku vanrednih situacija, sprovodile su i preventivne mere zaštite i spasavanja, naveo je Bratislav Zečević načelnik Štaba za vanredne situacije i komandant jedinica Civilne zaštite. Zečević je istako da su od 2016. do marta 2020. godine očistili 32,4 kilometra rečnih tokova.

-Jedini smo grad u Srbiji koji za sprovođenje preventivnih mera angažuje jedinice Civilne zaštite. Jedan smo od retkih gradova koji je formirao Situacioni centar, koji dežura 24 sata i kome građani uvek mogu prijaviti neku vanrednu situaciju. Intervenišemo i na nepristupačnim terenima. Prevozimo lica, i starija i mlađa, koja ne mogu da se probiju kroz smetove do bolnice, snabdevamo ih hranom ili lekovima. Možda smo čak i jedini na teritoriji Srbije koji to obavljamo kao redovnu delatnost – istako je Zečević.

On je zahvalio medicinskim ustanovama na odličnoj saradnji, a posebno lokalnoj samoupravi na stalnom ulaganju za razvoj sistema zaštite i spašavanja, naglasivši da im rad značajno olakšava savremeno terensko vozilo, koje je prošle godine Civilna zaštita dobila od Grada.

-Jedinice Civilne zašrtite su sada u potpunosti opremljene i spremne, u plannu imamo što više pokaznih vežbi, edukaciju stanovništva, opremanje i obučavanje pripadnika – rekao je Zečević.


Jedinice civilne zaštite trenutno broje 167 pripadnika, a njih 90 prošlo je obuku pružanja prve pomoći, 17 protivpožarnu zaštitu, 40 bezbednost za zdravlje i na radu i 40 njih obuku za upravljanje i rukovanje trimerima i testerama.

Obeležavanje Svetskog dana civilne zaštite ustanovljeno je 1990. godine, sa ciljem da se široj javnosti skrene pažnja na vitalni značaj civilne zaštite i razvijanja svesti o značaju pripremljenosti za preventivne i samozaštitne mere i postupke u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća i opasnosti.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.