Društvo

USAID: POZIV LOKALNIM SAMOUPRAVAMA DA SE PRIJAVE ZA DOBIJANJE PODRŠKE U BORBI PROTIV KORUPCIJE

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

POZIV LOKALNIM SAMOUPRAVAMA DA SE PRIJAVE ZA DOBIJANJE PODRŠKE U UNAPREĐENJU ODGOVORNOSTI I BORBI PROTIV KORUPCIJE KOJU PRUŽA AMERIČKA AGENCIJA ZA MEĐUNARODNI RAZVOJ (USAID)

BEOGRAD – Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) poziva lokalne samouprave da se prijave za učešće u Projektu za odgovornu vlast (GAI). Ove godine, Projekat će pružiti tehničku podršku trećoj grupi koju će činiti do 12 gradova i opština kako bi se unapredila transparentnost, promovisala odgovornost u radu lokalnih vlasti i podstaklo veće učešće građana u procesu donošenja odluka i borbi protiv korupcije. Sve zainteresovane samouprave u Republici Srbiji, uključujući gradske opštine, mogu da se prijave za saradnju sa Projektom za odgovornu vlast  slanjem popunjene Izjave o zainteresovanostinajkasnije do 30. oktobra 2020. godine u 17.00 časova. Zainteresovane lokalne samouprave moraju slediti uputstva iz teksta Javnog pozivakoji se može naći na veb stranici Projekta za odgovornu vlast.

„Projekat će sa svakom lokalnom samoupravom raditi na definisanju određenih oblasti u kojima možemo da sarađujemo i ostvarimo konkretan doprinos za lokalnu zajednicu. Sa lokalnim samoupravama koje su deo našeg projekta, radimo na kreiranju uspešnih strategija i modela koji promovišu transparentnost, istovremeno se trudeći da obezbedimo da lokalne samouprave pružaju usluge koje njihovi građani očekuju i zaslužuju. Takođe, sa našim partnerima na lokalu radimo na primeni novih zakona, realizaciji konkretnih aktivnosti usmerenih ka poboljšanju transparentnosti njihovog rada, osmišljavamo inovativne inicijative za uključivanje javnosti u kreiranje lokalnih politika koje unapređuju efektivnost pružanja javnih usluga i radimo na sveukupnom unapređenju upravljanja u lokalnoj samoupravi. Sve naše aktivnosti uključuju edukaciju i podizanje svesti javnosti, kako bi građani bili informisani i razumeli aktivnosti koje njihova lokalna uprava preduzima i kako bismo ih podstakli da aktivno učestvuju. Sva znanja koja steknemo u radu sa jednom lokalnom samoupravom, delimo sa drugim gradovima i opštinama u nadi da ćemo i na taj način promovisati reformu dobrog upravljanja širom Srbije“, istakla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

Uspeh koji su lokalne samouprave koje su deo Projekta, postigle kroz dosadašnje aktivnosti, učinio je da upravo one postanu primer dobre prakse i uzori za druge gradove i opštine, u oblastima kao što su transparentnost, razvoj i sprovođenje lokalnog antikorupcijskog plana (LAP), primena novog Zakona o javnim nabavkama i učešće mladih. Novi partneri će imati koristi od kontinuiranih obuka, razmene znanja i mogućnosti umrežavanja koje pružaju istaknuti lokalni i međunarodni stručnjaci i organizacije, kao i od iskustava 13 partnerskih lokalnih samouprava – Niša, Kragujevca, Sombora, Sremske Mitrovice, Novog Pazara, Vranja, Šapca, Vrnjačke Banje, Raške, Žablja, Dimitrovgrada, opštine Stari grad i Sjenice, koje su se pridružile Projektu u protekle dve godine.

KONTAKT:     Za više informacija o Projektu za odgovornu vlast kontaktirajte Ivanu Cukavac, na 064 2222 191, ili icukavac@checchiconsulting.com  Za više informacija o USAID-u molimo Vas kontaktirajte Mirjanu Vukšu-Zavišić na 065 316 4530 ili mvuksa@usaid.gov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.