Društvo Geografski zavičajnik

ЈАНЧИЋИ ПО БАБА ЈАНИ

ГЕОГРАФСКИ ЗАВИЧАЈНИК (79)

ЈАНЧИЋИ ПО БАБА ЈАНИ

Село Јанчићи налази се на северозападу територије града Чачка. Граничи се са чачанским селима Рошци на истоку и Врнчани (југ, југозапад), као и Горњом Добрињом на западу на територији општине Пожега, а са Гојном Гором (северозапад) и Прањанима (север) на територији општине Горњи Милановац. Највећи део села обухвата обронке Каблара ка реци Каменици, али прелази и на леву обалу реке до Прањана.

По предању старо име села је Коњува, а име Јанчићи село је добило по баби Јани, коју је у време турске окупације убио град у суседној Гојној Гори. Тело покојнице Гојногорци су, да не би, по тадашњим прописима, платили крвнину, током ноћи пренели преко потока Ловница, па су тако глобу платили суседи из Коњуве. По баби Јани добише име Јанчићи.

У Јанчићима, као и у целом крају, постоји више археолошких налазишта која сведоче о постојању старих људских насеобина на овом простору. Најстарији налаз је хумка на брду Дубац, старости преко 4.000 година, односно из раног бронзаног доба. Данашње село је старо тек око 250 година.

Као и Врнчане и Рошце, и ово село оснивају породице које се, уз посредовање монаштва Овчарско-кабларских манастира, досељавају из Црне Горе или Старе Херцеговине.  Сматра се да је најстарија породица Чукљевић, а потом Церовић, од које потичу Аћимовићи, Зарићи и Мојсиловићи. Старе су породице Тодоровићи-Милинци, Василићи, Марићи, Петровићи-Бекуте и Маџаревићи.     

Након Другог светског рата, по угледу на Рошце и Врнчане, оснива се задруга у Јанчићима, која ће се шездесетих година удружити у јединствену задругу кабларских села са именом Рожачка задруга.

Чесма на Бјелишу са бистом генерала Вукомана Арачића

На самој граници Јанчића и Врнчана, појас уз данашњи државни пут другог Б реда, у делу од Дубца до Годуна, одиграла се крвава битка почетком децембра 1914. године. Уз надљуске напоре, српска војска, која је усиљеним маршем стигла током ноћи са планине Јелице, успела је да спречи пробој дела аустроугарске војске ка Сувобору и тиме допринела победи у Колубарској битки. На обе стране страдало је више стотина војника. У спомен на ову битку подигнута је чесма на Бјелишу са бистом генерала Вукомана Арачића, под чијом командом је извојевана велика победа.

Данас је многим Чачанима најпознатији део Јанчића уз реку Каменицу, који носи име Брод, као једно од најлепших излетишта у нашем крају.

Горан Николић, главни чувар у ПИО “Овчарско-кабларска клисура”

Хумка на локалитету Дубац у Јанчићима откривена је 2013. године, приликом археолошких ископавања. Претпоставља се да је била направљена за неког богатог аристократу из периода раног бронзаног доба. Раније, пре око три деценије, на истом локалитету пронађена су такође три праисторијска гроба, која потичу из средњег бронзаног доба.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.