Kultura

ДИНОСАУРУСИ – АВАНТУРЕ МАЛОГ ДИНА

ИЗЛОЖБА И ФИЛМ ИЗ ОБЛАСТИ ПАЛЕОНТОЛОГИЈЕ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

Од септембра прошле до априла ове године стручњаци Народног музеја учествовали су у специјализованом програму из области науке под називом “Диносауруси – авантура малог Дина”. Организатор програма била је ПУ “Моје детињство”, а сарадници на реализацији Биљана Чкоњевић, палеонтолог и Слободан Богојевић, конзерватор. У програм, који је реализован кроз 12 тематских радионица, било је укључено 20 деце узраста од четири и пет година из вртића “Полетарац”, заједно са стручним сарадницима и васпитачицама Снежаном Ковић и Јеленом Шушњар. Тим поводом постављена је истоимена изложба у Галерији Народног музеја са дечјим радовима инспирисаним светом палеонтологије.

DINOSAURUSI 005

Музеј је понудио деци богатство природе, а програм је подразумевао њихово упознавање са тајнама природе, чудесним светом фосила и минерала, посету лабораторији конзерватора, депоу и начину на који се они чувају и излажу, истакла је приликом отварања изложбе директорка Музеја Делфина Рајић. Дечји радови настали током овог програма, одраз су њиховог визуелног доживљаја природе и света и плене својом маштом и оригиналношћу.

Велика атракција и инспирација за малишане била је и посета Природњачком центру Србије у Свилајнцу, а иза читавог програма остао је и видео запис, односно филм, о свим фазама реализације програма, рекла је Чкоњевић. Филм је приликом отварања изложбе и приказан, а пројекција је саставни део поставке за све посетиоце.

DINOSAURUSI 007

– Циљ програма био је да, осим социјализације и узајамног делања, деци пружи могућност развијања посебних склоности и интересовања и буде подршка у развијању критичког мишљења, испољавања креативности и имагинације. Задовољство и деце и родитеља сведочи да је програм успешно реализован. Тема програма се поклапа са интересовањима деце од три до 6,5 година, а колико им је радости донела посета Природњачком центру у Свилајнцу када су видели макете вулкана, диносауруса у природној величини, скелете и амбијент из тог времена, сведоче фотографије и овај филм. Многи су изразили жељу да у свему учествују поново – истакла је Биљана Чкоњевић.

З. Л. С.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.