Kultura

Бреме савременог друштва у скулптурама Недима Хаџи Ахметовића

– Немојте да гледате само своја посла, али ни туђе животе, што је паланачки менталитет. Борите се против равнодушности , декаденције и сиромаштва у друштву – порука је аутора изложбе „Снови другог човека“ Недима Хаџи Ахметовића.

Његова изложба скулптура и цртежа отворена је пре неколико дана у Ликовном салону Културног центра Чачак. Недим Хаџи Ахметовић је професор Факултета уметности у Косовској Митровици. Изложба којом се представио у Чачку настала је последња два месеца. Како каже, радио је зимус, уз пећ. Доминирају фигуре коња са деловима људског тела. Рађени су у комбинацији теракоте и метала.

– Углавном је то неубичајена комбинација. Пекао сам их у разним фурунама, како је радио неолитски човек. Нису то обични коњи, трудим се да урадим неку  реверзибилну басну. Ако се боље загледате, видећете да су то људи и сви су у свом интимном карактеру. Представљају критику данашњег друштва, насиље  савремнене технологија над свима нама. Не мислим и не желим да верујем да је вештачка интелигенција добра за нас. Битније је да вратимо класичном образовању… – сматра Хаџи Ахметовић.

У Чачку је постављена његова 20. самостална изложба и биће отворена до 18. априла. Учествовао је и на многим колективним изложбама у Србији и иностранству. Скулптуре Недима Хаџи Ахметовића налазе се у приватним колекцијама и музејима у Португалу, Јужној Кореји, Канади, Румунији, Мађарској, Кини, Русији, Србији…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.