Odsudna bitka za bebe

MERE POPULACIONE POLITIKE NA PODRUČJU OPŠTINE GORNJI MILANOVAC, OPŠTINSKI RODITELJSKI DODATAK ZA SVAKO NOVOROĐENČE (8)

Baš kao i brojne druge sredine u Srbiji, i u gornjomilanovačkom kraju nepovoljni demografski trendovi prisutni su već decenijama. Opština Gornji Milanovac se prostire na 836 kilometara kvadratnih. Prema poslednjem popisu (iz 2011. godine), ima 44.438 stanovnika i beleži negativnu stopu prirodnog priraštaja (-8). Prosečna starost stanovnika je između 40 i 44 godine. Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, od 1991. do 2017. godine, procenjeni broj stanovnika se kretao silaznom linijom, sa 50.240 sveo se na 41.870, što znači da se za nepune tri decenije taj broj smanjio za više od 8.000 žitelja. Prema podacima matične službe, na području ove opštine je u 2018. godini rođeno 456 beba (137 beba više nego u 2017. godini), a umrlo je 620 stanovnika. Da bi se sumorna statistika popravila, nadležni u lokalnoj samoupravi su, paralelno sa državnim, ustanovili i određene mere lokalne populacione politike, koje bi u narednom periodu terebalo da daju rezultate na polju podizanja stope nataliteta.

U Opštini Gornji Milanovac se od 2016. godine primenjuje Odluka o finansijskoj podršci za novorođenčad, na osnovu koje porodice za prvorođeno i drugorođeno dete stiču pravo na novčani dodatak lokalne samouprave u iznosu od 60.000 (prva polovina iznosa jednokratno, a druga u šest jednakih mesečnih rata), dok za trećerođeno i svako naredno dobijaju 100.000 dinara (70.000 jednokratno i 30.000 dinara u šest jednakih mesečnih rata).

Pravo na opštinski roditeljski dodatak može da ostvari majka, pod uslovom da u momentu rođenja deteta ima prebivalište na teritoriji Opštine Gornji Milanovac. Ovo pravo pod posebnim uslovima ostvaruje i majkakoja ima status izbeglog/interno raseljenog lica, pod uslovom da na dan rođenja deteta ima boravište na teritoriji Opštine Gornji Milanovac, a da živi u braku/vanbračnoj zajednici sa ocem deteta koji ima prebivalište na teritoriji Opštine Gornji Milanovac minimum godinu dana pre rođenja deteta. Pravo na opštinski roditeljski dodatak može da ostvari i majka koja nema državljanstvo Republike Srbije, a živi u braku/vanbračnoj zajednici sa ocem deteta koji ima prebivalište na teritoriji Opštine Gornji Milanovac minimum godinu dana pre rođenja deteta. Ovim izuzecima omogućen je ravnopravan tretman majki sa prebivalištem na teritoriji opštine sa majkama u statusu izbeglog ili interno raseljenog lica sa boravištem na teritoriji Opštine i nedržavljanki koje su se doselile i zasnovale zajednicuživota sa ocem deteta koji ima prebivalište na teritoriji na milanovačke Opštine.

Zahtev za ostvarivanje prava na opštinski roditeljski dodatak podnosi majka deteta Opštinskoj upravi Gornji Milanovac, najkasnije do navršenih šest meseci života deteta. U slučaju da je majka deteta preminula, napustila dete ili iz drugih opravdanih razloga, pravo na roditeljski dodatak ostvaruje otac, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta, pod istim uslovima kao I majka,

Redosled rođenja deteta za koje se ostvaruje pravo na podršku lokalne samouprave se utvrđuje u momentu podnošenja zahteva prema datumu i času rođenja deteta, koji su upisani u matičnu knjigu rođenih. Majkama koje u jednom porođaju rode više dece, roditeljski dodatak se isplaćuje kumulativno – za svako rođeno dete, u iznosu koji predstavlja zbir pojedinačno određenih suma prema redosledu rođenja svake bebe.

O pravima iz ove odluke u prvom stepenu odlučuje predsednik opštine, na predlog Opštinske uprave, kojoj korisnici podnose svoje zahteve, dok  žalbe na prvostepeno rešenje rešava Opštinsko veće.

NOVČANA ČESTITKA ZA PRVU BEBU U NOVOJ GODINI

Odlukom o finansijskoj podršci rađanju utvrđeno je i posebno pravo na novčanu čestitku u iznosu od 60.000 dinara majci prvorođene bebe u Novoj Godini u Opštoj bolnici Gornji Milanovac, bez obzira da li ima prebivalište ili boravište na teritoriji milanovačke opštine.

ČLANSTVO U POKRETU ZA DECU “TRI PLUS”

Inače, Opština Gornji Milanovac je članica Pokreta za decu „Tri plus“. Svrstavajući se među prve lokalne samouprave u Srbiji, koje su se priključile tom projektu, pružila je mogućnost svim građanima koji imaju troje i više dece da koriste benefite kartica “Cena minus za Tri plus”, na osnovu kojih kod brojnih privrednih subjekata dobijaju pravo na popuste za robu i usluge, kao i brojne druge pogodnosti.

NOVA STOLARIJA NA OBJEKTU 2 PU „SUNCE“ PRE ZIME I NIVEA IGRALIŠTE

Na 68. sednici Opštinskog veća, jednoglasno je usvojeno rešenje da se sredstva iz tekuće buxetske rezerve, u visini od tri i po miliona dinara upotrebe za zamenu stolarije na objektu 2 Predškolske ustanove „Sunce“. Kako je naveo predsednik opštine Dejan Kovačević, radove bi trebalo obaviti pre zime, kakao bi mališanima, koji borave u tom vrtiću, bilo daleko toplije u hladnim jesenjim i zimskim danima.

– Projekat kojim smo aplicirali za sredstva kod Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave nije dobio zeleno svetlo ove godine i mi smo se opredelili da urgentno saniramo stolariju na tom objektu, kako bi naši mališani imali mnogo bolje uslove zimi, ujedno bismo smanjili i troškove električne energije i energije za grejanje u zimskom periodu. Mi ćemo i sledeće godine ovim projektom aplicirati za republička sredstva, kako bi objekat broj 2 PU „Sunce“ bio kompletno renoviran – istakao je predsednik Dejan Kovačević.

Osim za zamenu stolarije na objektu 2 PU „Sunce“, iz tekuće buxetske rezerve opredeljeno je više od 800 hiljada dinara za pripremne radove za postavljanje „Nivea“ igrališta. Prema rečima predsednika opštine, „Nivea“ je obezbedila 30 hiljada evra za postavljanje mobilijara i opreme za samo igralište, a Opština Gornji Milanovac će finansirati sve zemljane radove, betoniranje prostora, postavljanje ograde i video-nadzora, što i jeste zahtev ove renomirane kompanije. Opština Gornji Milanovac participira u ovom projektu sa jednom četvrtinom ukupne vrednosti investicije. Igralište će biti urađeno u okviru objekta 2 PU „Sunce“, izlaziće na Železničku ulicu i imaće dva ulaza – jedan za posetioce, a drugi za decu koja borave u vrtiću.

V. Stepanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.