Вакцинација у Дому културе
Društvo

РАСТЕ БРОЈ ВАКЦИНИСАНИХ, КОВИД БРОЈКЕ ПОЧИЊУ ДА ОПАДАЈУ

Иако се очекивало да ће корона бројке почети да опадају пре месец и по дана, то се тек сада дешава, а томе су допринеле и ковид пропуснице које су донекле на индиректан начин условиле повећани број имунизованих грађана, рекао је данас др Михаило Луковић, руководилац Радног тима за праћење ширења епидемије.

Др Михаило Луковић, руководилац Радног тима за праћење ширења епидемије

-Коначно се ситуација побољшава. Искрен да будем, очекивао сам да ће број заражених почети да опада још пре месец дана, али епидемија није посустајала месец и десет дана, што је необјашњиво у медицинској пракси. Такве ствари до сада нисмо имали, обично кад нека епидемија крене да пада по броју оболелих, тај пад се одвија релативно брзо. Међутим, ова болест нас стално изненађује. Иако је дошло до побољшања, бројке хоспитализованих, али и грађана који се се јављају на прегледе би морале бити знатно мање да бисмо могли да кажемо да смо се вратили у неко редовније стање. Морамо да наставимо да радимо на имунизацији становништва и у томе нам знатно помажу ковид пропуснице, које су на индиректан начин условиле да се повећа опсег имунизације – рекао је др Луковић и додао да се и даље мора активно радити на едукацији грађана о значају имунизације у борби против пандемије.

Др Луковић је навео да су четири таласа короне прошла, али да Србија ни у једном од њих није доживела страшни сценарио какав је виђен у Италији, Румунији и неким другим земљама и да је наше здравство добро одреаговло на све што се дешавало од када је проглашена пандемија Ковида – 19. Ипак, да би се епидемиолошка ситуација смирила и извојевала потпуна победа против ове заразе, најмоћније оружје јесте имунизација.

Др Миросалав Сретеновић, директор Опште болнице у Чачку

Како је навео др Миросалав Сретеновић, директор Опште болнице у Чачку, ситуација у Чачанској болници је знатно боља. Тренутно је у ковид одељењима хоспитализовано 99 пацијената, 11 лица је у респираторном центру, али нико од њих није на респиратору. На одељењу педијатрије се налази једно заражено дете, а једна ковид позитивна трудница је порођена царским резом. Амбуланта је још увек преоптерећена са више од 100 прегледа дневно, од којих су половина први прегледи.

Др Сретеновић је оценио да су ковид пропуснице значајно допринеле повећању броја имунизованих, као и распуст који је онемогућио ширење вируса. Он је истовремено и подсетио да Чачак има ковид и не ковид болницу која ради 24 сата са обезбеђеним простором, неопходном опремом и смањеним људством и да ће проблем постојати све док траје епидемија короне.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.