Društvo

STUDIO “SHABBY CHIC DESIGN” U NOVIM PROSTORIJAMA

Studio “Shabby Chic Design”, koji je osnovan 2016. godine, od prošle nedelje (27. oktobra), je na novoj lokaciji, u Župana Stracimira broj 4. Na Svetu Petku – zaštitnicu žena, u prisustvu brojnih gostiju, u prijatnom ambijentu, uz džez muziku i kolače, svečano su otvorene nove prostorije. Vlasnica ateljea Marija Lukić, koja se bavi restauracijom i reparacijom starog nameštaja, zahvalila je gostima, ljudima koji poštuju kreativnost, inovativnost i preduzimljivost, svima koji su joj pružali podršku u prethodne tri godine, ali i onima koji su joj letos dali veliku šansu, da kao čuvar starina, restaurira “Car Lazar”, najstariju kafanu u Čačku.

Za veoma kratko vreme ova Čačanka je postala poznata po svom radu, specifičnoj tehnici i ekološkim bojama, koje sama sastavlja. Zahvaljujući velikoj ljubavi prema starinama, stari nameštaj u njenim rukama “oživljava”, dobija novi sjaj i postaje pravo, unikatno, umetničko delo.

Marija Lukić je diplomirani mašinski inženjer avio kosmo tehnike, tj. vazduhoplovstva i profesor stručnih predmeta u Mašinsko-saobraćajnoj i nacrtne geometrije u Umetničkoj školi. Osnove “šabi šik” tehnike naučila je u Engleskoj, a zatim je hobi kojem je bila naklonjena od detinjstva, prerastao u ozbiljan zanat, za koji je od Ministarstva privrede prva dobila sertifikat, kojim se njeni ručno oslikani komadi nameštaja i drugi predmeti od drveta smatraju proizvodima starog umetničkog zanata i unikatima.

– Pre tri godine počeli smo u jednom predivnom prostoru, “kamenom” podrumu, koji je u vlasništvu advokata Ivana Ćalovića. Atelje je, kao i svaka „kuća“, prolazio kroz uspone i padove, a čeka nas još puno izazova. Moja misija je da sačuvam starine kroz ručni rad, vraćajući im dušu i duh starih vremena, a vizija je da atelje postane kreativni centar. Sada, pravimo neobičan, zanimljiv zaokret, za 180 stepeni, ne za 360, jer moramo da čuvamo i prošle dane.  Za realizaciju novih ideja potreban je i veći prostor. Promenili smo stil, sada smo u “skandinavskom”, iz “kamenog” došli smo u nekadašnji podrum restorana “Takovo”. U saradnji sa timom iz UTP “Morava” uredili smo savršen prostor u kome ćemo organizovati kreativne, sertifikovane radionice, obuke za redizajn i reaparaciju nameštaja, za sve zainteresovane, iz čitave Srbije. Nakon završene tromesečne obuke polaznici će dobijati sertifikate. Planiramo da realizujemo puno zanimljivih događaja, kao što su popodnevne čajanke, književne večeri, odnosno dešavanja koja nedostaju u našem gradu, ali u posebnom i drugačijem ambijentu, za razliku od onoga na koji smo navikli. Ovde će i mladenci moći da se slikaju, jer je prostor sa lepim starim komadima nameštaja i dobrom rasvetom zanimljiv za fotografisanje, a zgrada Matične službe i Crkva su veoma blizu. Qubitelji starina će moći i da iznajme nameštaj, ukoliko žele da opreme jedan deo enterijera za neki poseban događaj. Pored toga, zajedno sa UTP “Morava” i cvećarom “Čudesna šuma” organizovaćemo neobične događaje u “skandinavskom, šabi” stilu. Donećemo duh starina… – navodi neke od novina Marija Lukić. Kako kaže, sve je više ideja, a od naredne godine biće još iznenađenja, u toku su pregovori sa pojedinim beogradskim firmama, a planirana je i saradnja sa ljudima iz inostranstva.

Inače, naša sagovornica je nedavno osvojila prvo mesto za najbolju inovativnu ideju na konkursu “Zakorači van okvira”, u okviru projekta Udruženja poslovnih žena “Nadežda Petrović” – “Kroz digitalne veštine do inovativnog poslovanja”, finansiranog od strane Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj. Prvu nagradu, 200.000 dinara, dobila je za tehnološku inovaciju boje i specifične tehnike farbanja za restauraciju starog nameštaja.

– Pre svega, specifična je ljubav prema poslu, bojama, starinama. Uvek sam potencirala, kao i kroz ovaj poslovni model, ljubav prema starinama i očuvanju kulturnog nasleđa, što je i misija i vizija “Šabi šik dizajna”. Ovaj konkurs je bio odlična prilika da se žene pokažu i kao dobre preduzetnice. Svoje ideje je predstavilo 12 žena i to je još jedan pokazatelj koliko Čačak ima sjajnih dama. Sebe nikada nisam smatrala preduzetnicom, ja sam samo žena koja je naučila da mnogo radi. Ponekad sam prema sebi čak i surova, ali smatram da sam dobar primer kćerki i mojim đacima, da samo poštenim radom možemo postići uspeh – kaže Marija Lukić i uz osmeh dodaje da bez velike podrške supruga Vladimira i ćerke Mie ne bi uspela da ostvari svoje snove.

N. R.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.