Aktuelno Društvo

ZAPOČETA IZGRADNJA FISKULTURNE SALE ZA UČENIKE ŠOSO “1. NOVEMBAR” I KORISNIKE USTANOVE “ZRAČAK”

NOVA KUĆA SPORTA DO KRAJA MAJA

Za učenike Škole za osnovno i srednje obrazovanje “1. novembar” i korisnike usluga Ustanove za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju “Zračak”, u sredu, 24. januara, započeta je izgradnja fiskulturne sale. Ovim povodom Čačak je posetio državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, koji je zajedno sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem obeležio početak izgradnje ovog objekta. Vrednost investicije je 75 miliona dinara, a izvođač radova je čačanska kompanija “Ratko Mitrović Construction”.  

– Rok za završetak fiskulturne sale za učenike Škole za osnovno i srednje obrazovanje “1. novembar” i korisnike usluga Ustanove za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju “Zračak” je 120 dana, odnosno do kraja maja. Ovo je veoma važna investicija i za Grad Čačak i za državu Srbiju, a posebno za korisnike ove dve ustanove. Sa ovim sadržajem kompletiraćemo ponudu našim sugrađanima, kako bi imali elementarne uslove za bavljenje sportom i drugim aktivnostima. Vrednost fiskulturne sale je 75 miliona dinara, 44 i po miliona je obezbeđeno iz budzeta Grada Čačka i 30 i po miliona iz budzeta Vlade Republike Srbije, odnosno Ministarstva privrede. Za realizaciju projekata planiranih u 2018. godini Ministarstvo privrede je za Čačak opredelilo 117 miliona dinara, a gradskim budzetom je predviđeno 163 miliona – rekao je gradonačelnik Milun Todorović, izrazivši veliku zahvalnost državnom sekretaru Draganu Stevanoviću i njegovom timu, koji je podržao i ovaj projekat Grada Čačka.

Ministarstvo privrede, kroz program koji sprovodi sa Evropskom investicionom bankom, na teritoriji Republike Srbije realizuje različite projekte u oblasti socijalne, regionalne, lokalne, putne i druge infrastrukture.

– Ministarstvo privrede je opredelilo 30 miliona za podršku Gradu Čačku, za realizaciju ovog projekta. Fiskulturna sala je veoma važna, pre svega za korisnike i za grad, a potom i za celu Srbiju. Grad Čačak je u 2017. i nastupajućoj godini pokazao veliku ozbiljnost, odnosno da ume i želi da na adekvatan i kvalitetan način troši novac iz gradskog budzeta. Mi nismo imali prava da gradskom rukovodstvu ne izađemo u susret i da ne budemo partneri u svim njihovim ambicijama koje će biti realizovane u 2018. godini. Izgradnja fiskulturne sale je prvi projekat koji ćemo kroz ovaj program realizovati u Gradu Čačku, a tokom ove godine planiramo još tri – najavio je Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Stevanović je podsetio da je 1. decembra prethodne godine započeta realizacija i sanacija putne i komunalne infrastrukture u industrijskoj zoni u Preljini. Vrednost ovog projekta je 22 miliona dinara, a Grad i nadležno Ministarstvo su obezbedili po 11 miliona dinara.

– Verujem da će projekat biti realizovan u ugovorenom roku i da će Grad Čačak nastaviti da stvara i unapređuje uslove poslovnog i privrednog ambijenta, na osnovu kojih će novi investitori, i domaći i strani, prepoznavati Čačak kao kvalitetnu investicionu destinaciju. Ministarstvo privrede je ponosno što će u 2018. godini, takođe kroz ovaj program, biti realizovan projekat saobraćajnice u Vrnčanima. Ukupna vrednost projekta je 115 miliona, Ministarstvo privrede je obezbedilo 48, a Grad Čačak 67 miliona dinara. Takođe u 2018, počećemo i, pretpostavljam, u ugovorenom roku rešiti i izgradnju, rekonstrukciju i nadogradnju dečije ustanove “Pčelica”, čija je vrednost 33 miliona dinara, za šta je Grad izdvojio 20, a Ministarstvo privrede 13 miliona. Za Čačane je takođe važno da ćemo u toku godine partnerski uraditi Ulicu Veselina Milikića. Vrednost ovog projekta je 35 miliona dinara, nadležno Ministarstvo je obezbedilo 15, a Grad 20 miliona dinara. Kada se sve ovo sumira, u 2018. godini kroz ove programe i projekte u Grad Čačak biće angažovano 280 miliona dinara, nešto manje od 120 miliona su sredstva Ministarstva privrede, a nešto više od 160 miliona je iz gradskog budzeta. Smatram da i grdasko rukovodstvo i mi, kao predstavnici Vlade, možemo da budemo ponosni, jer u Čačku stvaramo potpuno drugačiju privrednu, odnosno ekonomsku i socijalnu sliku i ambijent – naglasio je Dragan Stevanović, zahvalivši rukovodstvu Čačka što razume šta su potrebe grada i privrede, i što daje šansu Ministarstvu privrede da podrži ovakve projekte. Sa druge strane, kako je istakao državni sekretar, bitno je da Vlada daje skroman doprinos na koji način treba da se troše sredstva na lokalnom nivou.

Milorad Đondrić, direktor Škole za osnovno i srednje obrazovanje “1. novembar”, izrazio je zahvalnost gradonačelniku i predstavnicima nadležnog Ministarstva koji su podržali izgradnju fiskulturne sale, koju će koristiti učenici ove škole i korisnici Ustanove “Zračak”:

– Naravno, salu će koristiti i deca iz svih ostalih vrtića i sportisti ovog grada, što je veliki doprinos pre svega za sportiste Sportskog kluba “Morava”, odnosno naše sadašnje i bivše učenike i korisnike “Zračka”, koji treniraju. Oni će sada imati svoj prostor, gde će moći više da treniraju i da postižu još bolje rezultate, što se i očekuje. Pored toga, kroz ovaj vid treniranja, putovanja, takmičenja, biće im omogućeno da se lakše socijalizuju i uključe u životnu sredinu.

Đondrić je napomenuo da će sala biti podeljena na tri jedinice, tako da će u isto vreme moći da se drže tri časa, odnosno obe ustanove će u istom momentu moći da je koriste sa svojim korisnicima.

– Sala će biti vrlo funkcionalna i doprinosiće napretku našeg sporta. Ove školske godine imamo 85 učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju, a naši sportisti su od 2003. godine u redovnom sistemu Specijalne olimpijade Srbije, koja je član Internacionalne specijalne olimpijade. Naši sportisti ostvaruju izuzetne rezultate, a na Zimskim igrama u Ajdahu, 2009. godine, naša tri takmičara su osvijila šest medalja, pet zlatnih i jednu srebrnu – podsetio je direktor Đondrić.

Instruktor za korektivni rad u Ustanovi “Zračak” Nemanja Trnavac, kaže da će ovom fiskulturnom salom biti oplemenjeno i upotpunjeno sve ono u šta Grad Čačak ulaže, kada je reč o socijalnoj zaštiti i osobama sa posebnim potrebama i sa invaliditetom, odnosno biće stvoren još širi spektar ponuda i mogućnosti za ove osobe.

– Ova fiskulturna sala će biti omaž učenicima i takmičarima koji su pronosili ime Grada Čačka i države Srbije na svim takmičenjima. Imaćemo mogućnost da i mi organizujemo domaća, nacionalna i neka evropska takmičenja u sklopu Specijalne opimpijade. Ovaj prostor, zajedno sa Specijalnom školom i ustanovom “Zračak”, sigurno će u budućnosti biti još jedan centar socijalne zaštite. “Zračak” ima 77 upisanih korisnika, a dnevno ih dolazi oko 50. Do sada smo koristili neke alternativne prostore, ali sada ćemo imati svoju “kuću” i verujem da će sportski rezultati biti znatno bolji – rekao je Nemanja Trnavac.

N.R.

Оставите одговор