Društvo

ЗЕЛЕНА ОАЗА ЗА ”НЕВЕН”

Како се налази на углу врло прометних улица Цара Душана и Краља Петра, да би сачувала децу од буке, прашине и издувних гасова, Јелисавета Јела Суруџић је поклонила вртићу 75 туја. Највећи део садница купљен је од новца који су гости прикупили на прослави 90. рођендана некада дугогодишње директорке Предшколске установе ”Радост”.  

Тује за вртић ”Невен”, заједно са дародавцем, посадила су и деца. Сада расту поред ограде и штите их од свакодневног утицаја саобраћаја. Пружиће и много лепши поглед из дворишта у коме звук аутомобила не би смео да надјача децу. Зато је и Јели Суруџић било најважније да заштити полазнике ”Невена”.

– Због мог приватног проблема у коме сам се нашла прошле године, Чачанин Павле Јелесијевић је отвори рачун и позвао суграђане да ми помогну. За два до три сата, уплаћено је 63 хиљаде динара. Чим сам сазнала за ту акцију, одмах сам је прекинула. Сакупљена средства уплаћена су предшколским установама ”Радост” и ”Моје детињство”. Од тог новца, купqено је 25 туја за ”Невен” и осам украсних садница за ”Радост”. Захвална сам мојим Чачанима и Павлу Јелесијевићу на добрим намерама. Недавно, прославила сам 90. рођендан. Пошто су знали за моју намеру и акцију да озеленим вртић ”Невен”, гости су прикупили 41.500 динара. Тако је купљено још 50 туја. Велико хвала мојим пријатељима, родбини и деци – порука је Јеле Суруџић.

Добила је и она захвалницу од свих полазика ”Невена”. Најлепшу и најискренију, руком исписану.

– Овако нешто може да уради само велика мајка све деце Чачка, а то је Јела Суруџић! Она је свог поклона за рођендан купила саднице и показала колико брине о најмлађима да би их заштитила од издувних гасова, прашине, буке. Они су јој захвални, као и ми, васпитачи и родитељи. Нама остаје да генерацијама које долазе пренесемо њен хуманитарни рад и шта је све учинила за нашу установу, за децу Чачка, а и шире се зна за њено име. Можемо да пожелимо нашој Јели је добро здравље и да се даље дружи са нама – каже Марија Стојановић, главна васпитачица вртића ”Невен”.

Вртић је некада имао живу ограду, која се временом осушила и морала је да буде уклоњена. Нова зелена оаза или ограда није само поклон деци, већ свим qудима који свакодневно пролазе тим крајем или живе у близини ”Невена”. И намера Јеле Суруџић била је да својим примером подстакне и остале грађане да, колико могу, улепшају и очувају Чачак. Ускоро ће наш град и званично бити проглашен Престоницом културе Србије. Нимало занемарљив део тог престижног звања је екологија. Важна и због садашњих малишана, као и генерација које долазе.

– Сваки сусрет са децом ми је највећа радост. Она су смисао мог живота и увек су ме мотивисала да, ако урадим нешто данас, размислим шта могло да буде урађено сутра. Свако од нас може мало да улепша град за себе и за друге да нам буде огледало живота. Апелујем и на власт да 2024. прогласе годином детета, да се окупе сви који могу да помогну и разреше многе проблеме деце. Требало би проширити смештајне капацитете, да не буду привилегована само деца која похађају вртиће, већ осмислити програм и за друге да будемо пример да је и то могуће. Могло је од 1963. до деведесетих година. Деца су била у првом плану тадашњих власти и добијане су најлепше локације за изградњу вртића и школа. Морамо да променимо однос према деци – напомиње некадашња директорка у чијем је мандату у Чачку изграђено десет вртића. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.