ВАЛЕРИЈА ПАНТЕЛИЋ ИЗ ГОРЊЕГ ДУПЦА, МАСТЕР ИНЖЕЊЕР ПРЕХРАМБЕНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ, О АКТУЕЛНИМ ИЗАЗОВИМА У ПОЉОПРИВРЕДИ
ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА – ПУТ ДО БОЉЕ ЗАРАДЕ!
Пољопривреда је фабрика под отвореним небом и сваки пољопривредник је одувек најбоље знао шта то значи, али ова констатација је додатно добила на тежини управо због све изразитијих климатских промена које наносе све веће и веће штете пољопривредној производњи. Поред драстичног умањења приноса готово свих пољопривредних култура, познато је да су у протеклих неколико година значајно поскупели и сви инпути у примарној пољопривредној производњи, што је додатно отежало положај пољопривредника који се годинама уназад суочавају са ниским и колебљивим откупним ценама пољопривредних производа, што је њихову производњу често доводило на саму ивицу опстанка. Увиђајући овакво стање домаће пољопривреде, Валерија Пантелић (27) из Горњег Дупца, мастер инжењер прехрамбене технологије, у органској производњи малине пронашла је одговарајући начин да пољопривреда којом се у њеном домаћинству „раме уз раме“ баве три генерације, постане боље исплатива и самим тим одржива.

Иако је у средњој школи изабрала здравствену струку, када је уписивала факултет Валерија Пантелић се определила за прехрамбену технологију, јер је желела да помогне својим укућанима да ојачају породично пољопривредно газдинство у Горњем Дупцу. Данас ради у Чачку, у струци, али у намери да смањи постојеће ризике у базичној делатности свог пољопривредног газдинства и даље не посустаје, па сходно томе, заједно са братом, који такође има запослење, расположиво време користи да активно помаже својим родитељима, баки и деки у готово свим пољопривредним радовима, а посебно када је реч о берби малине и купине.
КАДА СЕ УДРУЖЕ ЗНАЊЕ, УПОРНОСТ И ЉУБАВ ПРЕМА СЕЛУ РЕЗУЛТАТИ НЕ ИЗОСТАЈУ
Ових дана су Пантелићи завршили бербу малине. Иако су очекивали да ће имати најмање четири тоне малине са површине од тридесетак ари, тешко да су убрали и до три, јер је ова година за пољопривреду изразито неповољна. Иако је подбацио род, а пред крај бербе се због тропских тепература погоршао и квалитет плодова, Пантелићи се не жале на откупну цену овог воћа. За њих је она била виша за 20 одсто, јер производе органску малину.

– Органска малина за нас представља добар искорак, јер драгачевски крај има добре услове за такав начин производње. Свуда у свету су такви производи на цени, а у последњих неколико година су све траженији и у нашој земљи. Полако се мења свест наших потрошача, много више пажње посвећују здравој исхрани и због тога верујем да органска производња представља један од кључних праваца развоја пољопривреде у Србији. Због умањеног рода малине, њена откупна цена је у овој сезони, ипак, достигла 600 динара по килограму. Ми смо нашу органску малину предавали хладњачи у Врдилима по цени од 720 динара по килограму, што ће умањити тај дефицит у количинама, тако да ћемо остварити и бољу зараду. На сву срећу имамо речицу која извире у близини наше куће, па смо претходних година успели да обезбедимо за свој малињак наводњавање. Воду сакупљамо и избацујемо пумпама до засада, а имамо и систем „кап по кап“, тако да смо у овом сушном периоду заливали малињак. У условима све изразитијих климатских промена, не може се ни замислити било каква пољопривредна производња без наводњавања, а да би она била што успешнија најважније је да се испоштују савети струке, како би се умањио штетни утицај климатских промена на пољопривредне културе – истиче наша саговорница.

Производња желе бомбона од малина гајених органским поступком производње била је тема коју је Валерија изабрала за свој дипломски рад на завршној години Агрономског факултета у Чачку, јер је имала жарку жељу да у свом породичном пољопривредном газдинству заснује и неку врсту прераде пољопривредних производа, која би им омогућила бољу зараду, а самим тим и одрживост производње. И избор теме њеног мастер рада (Физичко-хемијске особине конвективно и микроталасно осушених плодова малине гајених органским поступком производње) сјајно се уклопио у њену идеју да својој органској малини обезбеди и додатну вредност, што према њеном виђењу, представља најбољу формулу за остваривање одрживе и далеко исплативије пољопривредне производње.
ЗА БОЉЕ ЕФЕКТЕ У ПРОИЗВОДЊИ НЕОПХОДНА И ПРЕРАДА ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА!
– Сталне варирације у ценама наших пољопривредних производа, а и сама чињеница да се пољопривредник увек налази на самом дну лествице када јер реч о расподели добити, а зна се да редовно подноси највећи терет, навела ме је на идеју да осмислим неки начин да нашем примарном производу обезбедимо и додатну вредност. За сада од наше органске малине, а узгајамо и купину по истом принципу, правимо сокове, слатко и џемове. Реч је о неким мањим количинима за сопствену употребу и наше пријатеље. И замисао о производњи желе бомбона још увек нисам реализовала, јер је за то потребна одговарајућа опрема, што захтева поприлична улагања, али и више времена, посебно у сезони бербе. Без обзира на све препреке, не одустајем од својих замисли. Ове године смо успели да посредством друштвених мрежа промовишемо наш органски производ и организујемо доставу мањих количина свежих малина по поруџбини. У наредним годинама ћемо настојати да повећамо те количине, па се надамо и бољим резултатима. Најважније је да имамо добру вољу и довољно упорности да победимо све изазове са којима се суочавамо, што је изузетно важно за у спех у сваком послу – поручује Валерија са великим оптимизмом и вером да посвећеност и истрајност у раду, удружени са искуством и знањем, увек доносе добре резултате.
В. С.