Društvo

СРБИЈА УВОДИ НОВА ПРАВИЛА ЗА ПРОИЗВОДЕ СА ПАЛМИНИМ УЉЕМ

СРБИЈА УВОДИ НОВА ПРАВИЛА ЗА ПРОИЗВОДЕ СА ПАЛМИНИМ УЉЕМ

НОВА УРЕДБА ДОНОСИ ЈАСНЕ ОЗНАКЕ ЗА ПОТРОШАЧЕ

Влада Републике Србије усвојила је Уредбу о додатним захтевима за стављање на тржиште производа са млечном компонентом, који садрже палмино уље, односно, палмину маст и друга биљна уља. Овим прописом се први пут у Србији уводи јасно визуелно означавање таквих производа, како би потрошачи имали прецизну информацију шта купују. Уредаба је већ ступила на снагу, а њена примена почиње од 1. августа, чиме се произвођачима, прерађивачима и продавцима практично оставља рок да ускладе своје производе, амбалажу и маркетинг са новим прописима. 

Од 1. августа, када почне примена нове Уредбе, уколико сир, павлака или кајмак нису направљени стопроцентно од млека, односно, ако садрже у свом саставу палмино или неко друго уље, они неће смети да носе називе који би потрошаче могли да доведу у заблуду. На основу нове Уредбе која је већ ступила на снагу, али још увек није почела њена примена, сви млечни производи који нису стопроцентно направљени од млека мораће да буду видно обележени и са назнаком „да нису 100 посто млечни, да садрже палмино уље или нека друга биљна уља“. Уредба се не односи искључиво на произвођаче, већ су њом обухваћени и трговци, увозници, ресторани, пекаре и сви други објекти јавне исхране који се баве припремањем и испоруком хране крајњем потрошачу. 

Др Владимир Kурћубић, декан Агрономског факултета у Чачку

У складу са новом Уредбом, ознаке које ће бити уведене од 1. августа, практично ће се састојати из два дела. Са леве стране на амбалажи производа ће бити жути троугао, унутар кога ће бити црвена линија која прати његове ивице, а у средини ће се налази црвени узвичник. Са десне стране троугла стојаће јасан текст ћирилицом: „Није 100% млечни производ – садржи палмино уље, односно друга биљна уља.“ Ознака мора бити довољно велика, најмање 10 милиметара у висини, тако да потрошачи не могу да је превиде. За производе који нису упаковани, као што су производи у витринама или у ресторанским менијима, ознака ће бити истакнута на полицама, ценовницима или уз сам производ.

До сада су многи овакви производи изгледом, називом или рекламом стварали утисак да се ради о правим млечним производима, иако то нису били. На тај начин су грађани често несвесно плаћали производ који је нутритивно и квалитативно другачији од онога што очекују. Применом нове Уредбе биће уведен ред на нашем тржишту и спречена могућност да се потрошачи доведу у заблуду, када је реч о производима који нису стопостотно од млека, истиче др Владимир Kурћубић, редовни професор и декан Агрономског факултета у Чачку. 

– За потрошаче ће ова Уредба бити највећа добит, јер ће бити врло јасно упознати са квалитетом производа. На производима ће стајати прецизне декларације, које ће, заиста, сведочити томе да ли тај производ испуњава услове које налаже Правилник или Уредба. Ова Уредба се тиче превасходно палминог уља, које је, дефинитивно, врло често у употреби. Некада су се из Србије извозили веома квалитетни сиреви, још пре Првог светског рата, који су композицијама одлазили пут Енглеске и других развијених европских земаља. Ти производи су имали осведочени квалитет. И данас имамо врхунске сиреве, али је неопходно да се они на неки начин издвоје од оних који нису стопостотно од млека. Уредба треба да допринесе да се потрошачи упознају са квалитетом млечних производа. Наравно, то није забрана коришћења палминог уља, већ потреба да се назначи да неки производ није стопостотно од млека и да се као такав не може назвати млечним – прецизирао је др Kурћубић, посебно истичући да сви млечни производи који нису потпуно од млека и који у свом саставу имају палмино или неко друго биљно уље, као такви морају бити и декларисани. У њима су млечни протеини који су биолошки вреднији и хранљивији замењени биљним протеинима ради појефтињења производње, о чему потрошачи треба да буду информисани, а то и јесте поента нове Уредбе.   

Декан Агрономског факултета наводи да су потрошачи у развијенијим земљама спремни да плате за 10 до 30 осто већу цену за производе са географским пореклом, јер они имају тачно одређен квалитет. И Србија има услове да уведе географско порекло за своје производе, јер се код нас дужи низ година обележава сва стока и зна се тачно порекло сваког грла, јер таква роба на светском тржишту постиже бољу цену. У свему томе значајан утицај имају и инспекцијске контроле, али и усклађеност домаће законске регулативе са светском, јер је задатак сваке државе, па самим тим и наше, да обезбеди здравствено исправну храну.  

    Аграрни економиста Радован Шеварлич, ПССС Чачак

И аграрни економиста Радован Шеварлић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Чачак сматра да ће нова Уредба пружити значајан допринос увођењу реда на нашем тржишту. 

– Ово је прави пут да ће бити обезбеђена транспарентна продаја производа који по свом саставу нису стопостотно од млека. Уредбом се уводи обавеза да се такви производи означе, тако да ће наши потрошачи бити потпуно сигурни шта купују. Сигуран сам да ће од ове Уредбе корист имати и произвођачи и потрошачи. Велики део платежно способних потрошача неће хтети да купује производе који у свом саставу имају палмино или неко друго уље, а који су се до сада подводили под млечне, а да то и нису били, што ће, највероватније, повећати тражњу за домаћим млеком и прерађевинама од млека. Сасвим је коректно да се потрошачима пружи прилика да увек када су у могућности бирају производе од млека и због себе, али и због домаћих произвођача, што ће за њих представљати драгоцену помоћ – рекао је Шеварлић.

Када Уредба почне да се примењује, како се наводи, биће уведене редовне и ванредне контроле њеног спровођења, а непоштовање ових прописа повлачиће новчане казне, чија ће висина износити од 250.000 до 3.000.000 динара, у зависности од статуса субјекта у пословању.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.